ŠEST MILIJUNA KUNA

Ministarstvo kulture objavilo rezultate potpore knjizi

23.03.2012 u 14:05

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture je objavilo rezultate svoje potpore knjizi za 2012. godinu, podržavši 493 programa s ukupno 6 milijuna i 269 tisuća kuna, što znači da ljubitelji književnosti i ove godine mogu očekivati neka dobra izdanja i prijevode

Kad u Hrvatskoj već nema tržišta knjiga, postoji Ministarstvo kulture koje će pomoći da 2012. godina ne bude totalno sušna kada je riječ o novim naslovima.

Među poznatim izdavačima najbolje je prošla Fraktura, kojoj je ukupno dodijeljeno 227 tisuća kuna za 14 knjiga, među kojima su i nova djela uglednih autora poput Ivane Šojat-Kuči i Josipa Mlakića, ali i prijevod Thomasa Manna.

Odlično je prošao i Algoritam sa 220 tisuća kuna potpore za 16 knjiga, među kojima je nova zbirka poezije mladog pjesnika Marka Pogačara, ali i nova djela Andree Pisac i Gordana Nuhanovića.

Koga zanima cijeli popis potpora, može ih analizirati na ovom linku

U svakom slučaju, važno je istaknuti da ove godine možemo očekivati i neke prijevode koji bi trebali oduševiti književne sladokusce te vrijedna izdanja iz različitih područja, poput 'Povijesti eksperimentalnog filma i videa' A. L. Reesea.

Disput će objaviti zanimljivog 'Behemota' Franza Neumanna, Litteris 'Unutrašnje iskustvo' poznatog i kontroverznog francuskog pisca Geogea Bataillea, a iz Meandra će doći još jedno djelo austrijskog klasika Thomasa Bernharda ('Hladnoća. Izolacija').

Profil donosi novi roman Alana Hollinghursta 'Neznančevo dijete', dok će ljubitelji Harukija Murakamija biti sretni nakon vijesti da Vuković & Runjić pripremaju prijevod '1Q84'.