NEOBJAVLJENA KNJIŽEVNOST

Proglašeni pobjednici natječaja 'Prozak' i 'Na vrh jezika'

20.03.2012 u 11:14

Bionic
Reading

Književne nagrade 'Prozak' i 'Na vrh jezika' koje nakladnička kuća Algoritam i dvotjednik za kulturu Zarez dodjeljuju za najbolji prozni rukopis i poeziju, ove su godine pripale Enveru Krivcu iz Rijeke i Filipu Žganjaru iz Bjelovara.

Žiri u sastavu Olja Savičević Ivančević, Marko Pogačar i Kruno Lokotar književnu nagradu 'Prozak' za najbolji prozni rukopis autora do 35 godina starosti za 2011. jednoglasno je dodijelio Enveru Krivcu za rukopis 'Portret otoka Pitcairn tehnikom snijega na travi'.

Apsolvent hrvatskog jezika i književnosti i radijski voditelj, Enver Krivac (1976.) svestrani je umjetnik, crtač stripova i glazbenik koji, kako je rečeno na večerašnjoj dodjeli u zagrebačkom kinu Europa, 'povrh svega dobro piše'.

Student iz Bjelovara Filip Žganjar dobitnik je nagrade za poeziju 'Na vrh jezika' za zbirku poezije 'bogatu slobodnim asocijacijama'.

'Za mene je to bila poezija tvrdnje, poezija estetski čvrstih izjava', kazao je Pogačar obrazlažući takvu odluku žirija.

Kruno Lokotar je napomenuo da je žiri iznimno zadovoljan ovogodišnjim dobitnicima, odabranim 'nakon dugog čitanja i vijećanja'.

U okviru događaja predstavljeni su i neki od prijašnjih pobjednika, te održan pjesničko-prozni mini maraton dosadašnjih dobitnika i dobitnica koji su nazočili proglašenju.

Enver Krivac

Svoja su djela prisutnima predstavile Kristina Kegljen, Dijana Stilinović, Antonija Novaković i Tea Tulić, mladi pjesnik Marko Pogačar, koji je ujedno i član žirija, predstavio je svoju zbirku 'Predmeti', a splitski književnik Marijo Glavaš, prošlogodišnji dobitnik pjesničke nagrade 'Na vrh jezika', čitao je iz svoje zbirke 'GrAD'.

Filip Žganjar

Natječaji 'Prozak' i 'Na vrh jezika' dodjeljuju se od 2004. u okviru novina za kulturu Zarez autorima mlađim od 35 godina koji pišu na hrvatskom jeziku za neobjavljene zbirke proze odnosno poezije.

Pobjednik/ca svakog natječaja stječe pravo na objavljivanje knjige u nakladi Algoritma.

Od ove godine pobjednicima se uručuje i posebna plaketa 'Na vrh jezika' te prsten 'Prozak / Na vrh jezika', djelo je Krune Lokotara koje je dizajnirao na temelju starih radova Loline kućne manufakture.