AUTOR ROMANA 'SLOBODA'

U Zagreb stiže slavni Jonathan Franzen

16.03.2012 u 12:22

Bionic
Reading

Nakon prošlogodišnjeg gostovanja svjetski poznatog Amosa Oza u Zagreb dolazi još jedno veliko književno ime - američki pisac Jonathan Franzen, autor hvaljenih romana 'Korekcije' i 'Sloboda'

Jonathan Franzen gostovat će na tribini u zagrebačkom VIP Clubu (Trg bana J. Jelačića 9) u četvrtak, 22. ožujka s početkom u 20 sati. Razgovor s američkim piscem moderirat će hrvatski književnik Borivoj Radaković.

Jonathan Franzen za svoj prvi roman 'The Twenty-Seventh City' (objavljen 1988. godine) dobio je nagradu Whiting Award. Četiri godine kasnije objavio je drugi roman, 'Strong Motion'.

Ipak, svjetsku slavu i priznanje donio mu je tek treći roman 'Korekcije' (2001) koji donosi priču o disfunkcionalnoj obitelji Lambert i predočava zastrašujuće obrise kapitalističke Amerike. 'Korekcije' su oduševile književnu kritiku, te kritičari roman nazivaju prvim pravim romanom novog tisućljeća, a Franzena modernim Tolstojem. Roman je osvojio National Book Award i prodan je u više od 3 milijuna primjeraka.

Roman 'Sloboda' (2010.) koji je u Hrvatskoj preveden lani, Franzen je objavio devet godina nakon proslavljenih 'Korekcija'. Američki predsjednik Barack Obama Franzenov je roman odabrao za svoje ljetno štivo što mu je u startu osiguralo popularnost zbog čega su svi iščekivali ocjenu kritike. I ovoga puta kritičari su bili zadovoljnu, Slobodu nazvavši 'romanom godine, romanom stoljeća'.

Franzen je svoj posjet Hrvatskoj najavio još tijekom sajma knjiga u Frankfurtu 2010. godine.

Tribinu organizira izdavačka kuća VBZ, a ulaz je slobodan za sve posjetitelje.