TRIBINA RAZOTKRIVANJE

Norbert Gstrein gostuje u Zagrebu

13.03.2012 u 14:26

Bionic
Reading

U Zagrebu će sljedeći tjedan gostovati austrijski pisac Norbert Gstrein, koji će predstaviti roman 'Zima na jugu' u izdanju zaprešićke Frakture. U povodu toga će s autorom biti organiziran javni razgovor u Zagrebačkom kazalištu mladih, 20. ožujka u 19 sati

Austrijski pisac Norbert Gstrein (rođen 1961) nije nepoznat hrvatskoj čitateljskoj publici. Još 2005. objavljen je u Hrvatskoj njegov roman 'Engleske godine', a još veću pažnju je izazvao 'Zanatom ubijanja' koji se u hrvatskom prijevodu pojavio dvije godine kasnije, tematizirajući ratove na području bivše Jugoslavije. Sve to se prelama kroz sudbinu njemačkog novinara koji umire na Kosovu, nakon što je prošao sva ratišta Balkana.

Čini se kako Gstreina i dalje fascinira slična tematika, jer se njegov novi roman 'Zima na jugu' najavljuje kao priča o 'sudbini jedne hrvatske obitelji'. Ona se raspada nakon Drugog svjetskog rata, jer otac koji je bio ustaša bježi u Argentinu, dok iza sebe u Austriji ostavlja suprugu i kćerku. Obitelj se opet povezuje 1991, s početkom rata u Hrvatskoj.

Kako kaže Fraktura, ovaj roman 'odlično dočarava atmosferu straha i rata, očajne ljude u bezizglednim situacijama. Gstrein ostvaruje nevjerojatno točne i potresne portrete ljudi suočenih sa svojim strahovima i čežnjama.' O svemu tome će se, dakle, sljedeći tjedan moći u Zagrebu razgovarati s autorom.