SFERAKON

Konvencija znanstvene fantastike po 31. put

21.04.2009 u 15:04

Bionic
Reading

SFeraKon 2009, najstarija i najveća konvencija znanstvene fantastike u Hrvatskoj i u jugoistočnoj Europi, započinje u petak na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, a u svom 31. izdanju bit će u znaku zamamnih i čarobnih svjetova zabave izniklih iz znanstvene fantastike i fantasyja

Fizičar i redoviti sferakonski predavač Zdenko Franić premijerno će predstaviti znanstvenu fantastiku u hrvatskom stripu.

U suradnji s udrugom Crotaku bit će održan prvi javni cosplay (costume play) u Hrvatskoj, tračak japanske popularne kulture, odnosno svojevrsna predstava kostimiranih likova iz popularnih anima i mangi, predstavio je organizator.

Vizualni fanatik, kako sebe odmila naziva bloger i ilustrator ovogodišnjeg sferakonskog plakata i naslovnice SF&F zbirke Sadistico Shy, pravog imena Dejan Barić, predstavit će kontraverznu izložbu fotomanipulacija. Ilustrator, pisac i filmofil Aleksandar Žiljak održat će posebno predavanje i projekciju iz ciklusa SF Vintage o jednom od najpoznatijih sovjetskih SF filmova 'Aeliti', dok će u sklopu književnog programa koji donosi niz predavanja o SF književnicima, Milena Benini i Marko Fančović razotkriti tajne SF velikana Michaela Moorcocka

Uz predstavljanje niza udruga koje se bave znanstvenom fantastikom i fantastikom, na programu su igraonice, turniri i demonstracije RPG igara, sajam knjiga te zabavni program koji već tradicionalno uključuje popularnu Bočkoteku, opći kviz znanja o znanstvenoj fantastici s posebnim naglaskom na hrvatsku produkciju u žanru, proslavljenu igru SFeraKon Survivor te izazovnu Grunfovu radionicu. Ove godine novost su tri zabavne igre: glazbena igra SFera traži zvijezdu, Sfikšineri i Debatni klub.

Počasni gost SFerakona 2009 je kanadski fantasy pisac R. Scott Bakker, veliki zaljubljenik u književni opus J. R. R. Tolkiena, kojeg društvo SFera dovodi u Hrvatsku u suradnji Algoritmom. Bakker je, ponesen zamamnim svjetovima zabave koje je stvarao kao gamemaster RPG igre Dungeons&Dragons, počeo pisati te postao vrlo plodan fantasy pisac. Bakker će na SFeraKonu predstaviti hrvatski prijevod 'Tisućslojne misli', završne knjige svoje trilogije 'Princ ničega' i roman 'Rasudno-oko', prvu knjigu iz svoje nove serije o Aspekt-Caru.

Središnji događaj SFerakona 2009 je svečana skupština u subotu 25. travnja u 20 sati, u okviru koje će se uručiti nagrade SFERA te nagrade SFERICE, nagrade pobjednicima SFerinog dječjeg natječaja za najbolje literarne i likovne radove.