ZNANSTVENA FANTASTIKA

Objavljeni dobitnici nagrade Sfera za 2008.

21.04.2009 u 09:42

Bionic
Reading

Društvo za znanstvenu fantastiku Sfera objavilo je dobitnike nagrade Sfera za najbolja znanstvenofantastična djela objavljena u 2008. u desetak kategorija

U kategoriji minijature nagradu je dobio Ed Barol za priču 'Zadnja vožnja' (Dobar ulov, Pučko otvoreno učilište, Pazin, 2008). Dario Rukavina nagrađen je za priču 'Nek' se ne zna traga, Ljeljo' (Zlatni zmajev svitak, SFera&Mentor, Zagreb, 2008), a Zoran Krušvar za novelu 'Tako mora biti' (Ubiq 3, Mentor, Zagreb, 2008).

Najbolji znanstvenofantastični roman u 2008. je 'Dobitnik' autora Sanshala Tamoya (Slovo, Zagreb, 2008), a najbolji SF roman za djecu je 'Vražje oko' autora Igora Lepčina (Knjiga u centru, Zagreb, 2008).
Biljani Mateljan dodijeljena je nagrada za najbolju ilustraciju u boji za naslovnicu zbirke 'Zlatni zmajev svitak' (SFera&Mentor,Zagreb, 2008), dok je Frano Petruša nagrađen za najbolje crno-bijele ilustracije u knjizi 'Zvijeri plišane' Zorana Krušvara (Knjiga u centru, Zagreb, 2008).

Najboljim esejem o žanru proglašen je esej Nikice Gilića 'Filmska fantastika i SF u kontekstu teorije žanra' (Ubiq 2, Mentor,  Zagreb, 2008).

Nagrada za životno djelo pripala je profesoru emeritusu Darku Suvinu, dok je Protosferu, posebnu nagradu za autora mlađeg od 21 godine, dobila Valentina Mišković za priču 'Izgubljeni bijeli brat' (Eridan 6, Treći zmaj, Rijeka, 2008).
U SFerinu žiriju bili su Petra Bulić, Ivana D. Horvatinčić, Tatjana Jambrišak, David Kelečić, Mihaela Marija Perković (predsjednica žirija) te Davor Šišović i Irena Rašeta kao rezervni članovi.
Nagrade će dobitnicima biti uručene 25. travnja na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, na svečanoj skupštini društva Sfera, u sklopu SFerakona 2009. - 31. dana znanstvene fantastike u Zagrebu.
Nagradu Sfera, koja se dodjeljuje već 28 godina, utemeljilo je zagrebačko društvo za znanstvenu fantastiku Sfera u svrhu popularizacije žanra i poticanja domaćih autora. Društvo Sfera djeluje kao udruga koja promiče fantastiku i znanstvenu fantastiku u Hrvatskoj te potiče domaće SF stvaralaštvo.