OSTAVŠTINA POD ČEKIĆEM

Knjige, fotografije i crteži Victora Hugoa na aukciji

02.03.2012 u 09:59

Bionic
Reading

Gotovo 500 predmeta iz ostavštine francuskog romanopisca Victora Hugoa i njegovih nasljednika procijenjene vrijednosti oko milijun eura, bit će ponuđeno na dražbi u aukcijskoj kući Christie's u Parizu u povodu 210. obljetnice rođenja velikog francuskog pisca

Bogatu zbirku iz Hugoove ostavštine na prodaju nude djeca njegova praunuka Jeana Hugoa (1894-1984).

Na dražbi će se u nedjelju 4. travnja uz knjige, slike, fotografije, namještaj, naći i pisma najbližim rođacima, među kojima i pismo zaručnici, kasnije supruzi Adele Foucher napisano oko 1820., čija se vrijednost procjenjuje između 3 i 5 tisuća eura.

Zainteresiranim kupcima bit će po prvi puta ponuđeno i 50 Hugoovih crteža. Ponuđena će biti i brojna djela nastala tijekom godina provedenih u izgnanstvu, a uključena je i slika nizozemske škole 16. stoljeća 'Iskušenja svetoga Antuna', koja je visjela u prizemlju njegove kuće Hauteville na otoku Guernseyu te na 5 do 7 tisuća eura procijenjen 'Ormar za rukopise' u kojemu je pisac čuvao svoje tekstove.

Najpoznatiji po romanima 'Jadnici' (Les Miserables) i 'Zvonar crkve Notre-Dame' (Notre-Dame de Paris), Victor Hugo (1802.-1885.) u svojim djelima dodiruje političke i socijalne probleme i umjetničke trendove vremena u kojemu je živio.