TEKST I ILUSTRACIJE

Nagrada 'Grigor Vitez' Rajkiju i Torjancu

02.03.2012 u 09:50

Bionic
Reading

Nagradu 'Grigor Vitez' za 2011. dobili su Igor Rajki i Tomislav Torjanac, a posebno priznanje dobio je Zdenko Bašić, izvijestio je danas Savez društava Naša djeca Hrvatske koji po 41. puta dodjeljuje tu nagradu književnicima i likovnim umjetnicima za tekst i ilustracije u knjigama za djecu

Nagradu Grigor Vitez Igor Rajki je dobio za tekst u knjizi 'Posuđene ispričnice' u izdanju Udruge za kulturu 'Knjigomat', a Tomislav Torjanac za ilustracije u slikovnici Ratka Zvrka 'Grga Čvarak', u izdanju Mladinske knjige.

Posebno priznanje Nagrade 'Grigor Vitez' dobio je Zdenko Bašić za cjelokupnu realizaciju knjige 'Sjeverozapadni vjetar' kao posebnog sklada dizajna, ilustracije i teksta te visoku estetsku vrijednost. Knjigu je objavila izdavačka kuća Planetopija.

Pohvale Nagrade 'Grigor Vitez' dobili su Frano Petruša za ilustracije u romanu Franje Nagulova 'Crtač', 'Mala zvona d.o.o' za sinergiju uredništva, ilustracije i teksta te sveukupno oblikovanje knjige te Matica hrvatska – Ogranak Dubrovnik za projekt "Biblioteka cvijeta".

Prijedlog dobitnika Nagrade 'Grigor Vitez', Posebnog priznanja i Pohvala za 2011. godinu donijelo je Stručno povjerenstvo u kojem su bili književnik Ludwig Bauer, grafička dizajnerica i ilustratorica Marijana Jelić, književnik i urednik Tomislav Zagoda, likovni umjetnik Branko Vujanović, sveučilišna profesorica dječje književnosti Dubravka Zima te prof. komparativne književnosti Snježana Krpes.

Nagrade će dobitnicima biti uručene u srijedu, 7. ožujka.

Nagrada 'Grigor Vitez' dodjeljuje se od 1967. godine i jedna je od najstarijih književnih nagrada u Hrvatskoj. Nagradu podržavaju Ministarstvo kulture, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba. Od 2005. godine Nagrada se ostvaruje u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem lutaka.

U 2011. godini u konkurenciji je bilo 58 knjiga i slikovnica.