ZAGREBAČKA REKORDERKA

Najčitateljica Nina tjedno pročita čak četiri knjige

01.03.2012 u 14:14

Bionic
Reading

Najčitateljica Knjižnica grada Zagreba u 2011. je Nina Stropnik, učenica VII. razreda zagrebačke O.Š. Jabukovac, koja je tu titulu zavrijedila pročitavši ukupno 219 knjiga tijekom prošle godine.

Trinaestogodišnja odlikašica Nina, članica Knjižnice Medveščak, pobijedila je u kategoriji djece starije osnovnoškolske dobi pročitavši impresivnih 219 knjiga, odnosno, više od četiri knjige tjedno.

Izbor već jedanaesti put organiziraju Knjižnice grada Zagreba, a Ninina titula potvrđena je pregledom podataka u statistici posudbe informatičkog sustava KGZ-a.

Najčitateljici Nini uručene su vrijedne nagrade - diploma i članska iskaznica za besplatno korištenja usluga u svim Knjižnicama grada Zagreba do 18. godine života, tečaj brzog čitanja Pučkog otvorenog učilišta "Petar Zrinski" i veliki komplet knjiga izdavačkih kuća Školska knjiga, Algoritam i Mozaik knjiga, uz čiju se potporu projekt provodi.

"Ne mogu zamisliti dan bez knjige", kaže Nina Stropnik istaknuvši da čita gdje stigne - prije plesa, u čekaonici kod zubara, prije spavanja, na moru. Najviše voli fantastiku, a najdraže su joj knjige "Sumrak saga" Stephenie Meyer i "Vampirska Akademija" Richelle Mead.

U Zagrebu se čita, istaknula je Davorka Bastić, ravnateljica Knjižnica grada Zagreba (KGZ), naglasivši kako je prošle godine u KGZ bilo učlanjeno 135.880 osoba, što je 17 posto ukupnog stanovništva grada Zagreba (svaki šesti Zagrepčanin), čime je nadmašena preporuka Standarda da se članstvom u knjižnici obuhvati 15 posto stanovništva.

Svakog je dana u KGZ-u prošle godine bilo najmanje 11.000 posjetitelja, a tijekom 365 dana posuđeno je blizu tri i pol milijuna knjiga. Ocijenila je kako je projekt "Najčitatelj godine" proteklih jedanaest godina postigao velik uspjeh u smislu jačanja zanimanja za knjigu i čitanje među tinejdžerima, obogatio knjižne fondove te pobudio interes medija i društva za poticanjem pismenosti i čitanja kao pretpostavki cijeloživotnog učenja i stjecanja znanja.

Atraktivne nagrade osigurane su i za 37 finalista ovog izbora. Oni su na završnoj svečanosti na poklon dobili knjige u izdanju Algoritma i Školske knjige, KGZ će im omogućiti besplatnu obnovu članstva na godinu dana, a drugom i treće plasiranom Pučko otvoreno učilište "Petar Zrinski" poklanja tečaj brzog čitanja.