Književnost AUTOR 'CARSTVA SUNCA'

Umro britanski pisac J.G. Ballard

  • Autor: Hina
  • 20.4.2009 11:36:30
  • 20.4.2009 10:01:36

Britanski pisac J.G. Ballard koji se proslavio romanom 'Carstvo sunca' u kojemu priča o godinama koje je kao dijete proveo u japanskom koncentracijskom logoru, umro je u nedjelju nakon duge bolesti u 78. godini, objavila je njegova agentica.

Piščeva agentica Margaret Hanbury rekla je da je J.G. Ballarda umro u nedjelju ujutro nakon duge bolesti.
James Graham Ballard rođen je 15. studenoga 1930. u Šangaju, gdje je njegov otac bio direktor tvornice tekstila.
Kada su japanske snage zauzele grad nakon napada na Pearl Harbour 1941., Ballard je s obitelji završio u koncentracijskom logoru.

O tom iskustvu govori u romanu 'Carstvo sunca' (1984.), priči dječaka koji živi u okupiranom gradu, po kojoj je Steven Spielberg 1987. snimio film koji je zabilježio golem uspjeh.
'Iz logora nosim uspomene, neću reći sretne, ali ni neugodne', rekao je o tom razdoblju svog djetinjstva.
'Jako se dobro sjećam grubosti i udaraca koji su bili svakidašnja pojava, ali smo se mi djeca istodobno zabavljali svakojakim igrama', rekao je.

Ballard je i autor 'Sudara' (1973.) u kojemu je opisao erotska maštanja na temu prometnih nesreća, na temelju kojega je David Cronenberg 1996. snimio film.

Ballard se 1946. vratio u Veliku Britaniju gdje je od tada živio.

Nakon studija medicine na sveučilištu u Cambridgeu, bio je pilot vojnog zrakoplovstva, prodavač, urednik u reklamnoj agenciji i zamjenik glavnog urednika znanstvenog časopisa, nakon čega se potpuno posvetio pisanju.

ballardian.com
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još