Književnost MILJENIK NIJEMACA

Dževadu Karahasanu nagrada 'Heinrich Heine'

Bosanskohercegovački književnik Dževad Karahasan ovogodišnji je dobitnik najuglednije njemačke književne nagrade 'Heinrich Heine' i ujedno prvi književnik koji je zaslužio to priznanje a dolazi s područja izvan njemačkog jezičnog kruga, objavio je radio Deutsche Welle

Karahasanu je ova nagrada uručena 17. veljače u Dusseldorfu, a dodijelio mu ju je Joseph Kruse, predsjedatelj društva 'Heinrich Heine'.

Lothar Mueller, književni kritičar i novinar lista 'Sueddeutsche Zeitung', u prigodnom je govoru na svečanosti dodjele nagrade podsjetio na Karahasanovu nebičnu životnu sudbinu, od rođenja u tadašnjem Duvnu preko rata u Sarajevu koje će bitno obilježiti njegovo stvaranje kroz 'Dnevnik selidbe' i njegova bipolarna života između toga grada te Graza i Berlina.

'Karahasan se uzdiže ne samo stilom i jezikom već i svojom interpretacijom vremena i prostora', kazao je Mueller.

Sam Karahasn je kazao kako mu nagrada 'Heinrich Heine' puno znači kako zbog samog tog pisca tako i zbog onih koji su tu nagradu dobili prije njega.

'Naprosto ova nagrada mnogo znači svakom piscu koji želi ozbiljno raditi na književnosti, koji književnost piše ne radi toga da pokazuje sebe, nego s ambicijom da služi jeziku, da se otvara drugim ljudima, da traži sugovornike', izjavio je Karahasan.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još