ZAGORKINI LIKOVI

Snima se milenijska fotografija Gordana, Nera, Siniša i Damira

16.02.2012 u 11:46

Bionic
Reading

Centar za ženske studije u povodu obilježavanja rođendana književnice Marije Jurić Zagorke 3. ožujka 2012. priprema snimanje milenijske fotografije svih osoba koje su dobile ime prema nekom od Zagorkinih likova, a pred objektiv Šime Strikomana pozvane su Gordane, Nere, Siniše i Damiri

U čast Zagorki poznati šestinski crveni suncobrani bit će posloženi u obliku slova Z na zagrebačkoj tržnici Dolac, simbolizirajući time slavnu spisateljicu i Zagreb, a dijelom fotografije postat će svi koji se odazovu rođendanskom pozivu. Termin fotografiranja je subota, 3. ožujka u 11 sati ispod stana književnice.

Centar za ženske studije upravlja stanom slavne zagrebačke spisateljice, a bavi se proučavanjem njezina rada kroz seminare i tribine. Kako ističu u pozivu na fotografiranje, Zagorkini romani bili su izuzetno popularni u vrijeme njihova nastajanja, a Zagorka je pažljivo birala imena svojim junakinjama i junacima. Popularnost romana prerasla je fikciju i roditelji su rado djeci davali imena po Zagorkinim junakinjama i junacima.

'Često nam posjetitelji Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke kažu da su oni, ili netko iz njihove obitelji, dobili ime po likovima Zagorkinih povijesnih romana. Tako mnoge djevojčice rođene ranih šezdesetih nose ime Gordana, a dječaci Siniša', ističu u Centru te objašnjavaju motivaciju ovog fotografskog događanja:

'Vjerujemo da u svijetu ne postoji tako velik broj ljudi koji dijele imena likova iz književnosti i to bismo rado potvrdile snimanjem milenijske fotografije svih Gordana, Nera, Siniša i Damira.'