MICHAEL MORPURGO

Izašao roman 'Put rata' po kojem je Spielberg snimio film

02.02.2012 u 11:38

Bionic
Reading

To je dirljiv je roman o prijateljstvu čovjeka i životinje u teškim i turbulentnim ratnim vremenima. Glavnina radnje događa se za Prvog svjetskog rata u Europi.

Michael Morpurgo napisao je knjigu 'Put rata' (u izvorniku 'War Horse') 1982. godine, a interes za nju ne jenjava punih 30 godina. Autor je cijenjeni i višestruko nagrađivani britanski književnik s više od sto objavljenih knjiga, a do sada je čak pet njegovih knjiga za djecu i mlade pretočeno u filmove. No, ipak trenutačno je najpoznatiji kao autor knjige 'Put rata' po kojoj je slavni Steven Spielberg snimio film (trenutačno igra i u našim kinima) koji se ozbiljno tuče i za ovogodišnje Oscare.

Knjiga je doživjela je niz raznih izdanja – od bibliofilskih i ilustriranih do klasičnih književnih, a na temelju knjige postavljena je i kazališna predstava. Sada je ovaj roman dostupan i hrvatskim čitateljima. Upravo ga je objavio Egmont, a cijena knjige je 79 kuna. To je dirljiv je roman o prijateljstvu čovjeka i životinje u teška i turbulentna ratna vremena. Glavnina radnje događa se za Prvog svjetskog rata u Europi. Albertov otac prodaje konja Joeya da bi zadržao obiteljsku farmu, a razočarani sin prijavljuje se u vojsku i kreće u potragu za svojim ljubimcem. I Joey i Albert prolaze kroz mnoge nedaće tijekom kojih Albert ne odustaje od potrage. Autor Michael Morpurgo umješan je pripovjedač, i u ovoj knjizi je, kao i drugim svojim djelima, pokazao sav raskoš svog talenta, isprepleo osjećaje i fabulu i ispričao jednu toplu priču o odanosti i prijateljstvu.