SKRAĆIVANJE KLASIKA

Roman 'Ivanhoe' predug za suvremene čitatelje

31.01.2012 u 14:06

Bionic
Reading

Škotski klasik 'Ivanhoe' sir Waltera Scotta u novom je izdanju bitno skraćen jer je za suvremene čitatelje predug, zaključio je predsjednik edinburškog kluba Sir Walter Scott

'Roman o vitezu Wilfredu od Ivanhoea objavljen 1820. godine jednostavno je predug za moderne čitatelje', smatra predsjednik kluba Sir Walter Scott, posvećenog promicanju djela legendarnog škotskog pisca, profesor David Purdie.

'Vrlo malo ljudi danas čita Waltera Scotta - opsežan je i težak za moderno uho i pažnju suvremenog čovjeka', kazao je Purdie, objasnivši da mu je cilj vratiti škotskog pisca na police u formi dopadljivoj mlađim čitateljima.

Purdie je posljednjih 18 mjeseci radio na skraćivanju djela te ga sa 179.000 riječi sažeo na 80.000.

Pokušao je pritom očuvati Scottov arhaičan stil pisanja. Osvoji li skraćeni 'Ivanhoe' čitateljsku publiku, Purdie će sažeti i ostala Scottova djela.

Ipak, reduciranje djela nije naišlo na odobravanje svih članova 119 godina starog edinburškog kluba Sir Walter Scott.

Dio članova, uglavnom starijih, skraćivanje originalnog teksta smatra nepotrebnim i lošim, dok mlađi misle da je nova verzija bliža suvremenom čitatelju te pozdravljaju svaki pokušaj da se sir Walter Scott popularizira i vrati na police svjetskih knjižara.