ODLIČJE? NE HVALA

Objavljen popis uglednika koji su odbili kraljicu

30.01.2012 u 10:38

Bionic
Reading

U Velikoj Britaniji objavljen je popis uglednih pisaca i umjetnika koji su odbili počasne titule koje inače dodjeljuje kraljica. Među onima koji nisu htjeli postati 'sir' ili primiti neko odličje od Elizabete II nalaze se Aldous Huxley, Roald Dahl, J. G. Ballard i mnoga druga poznata imena

Kada je 12. prosinca 2003. pjevač Mick Jagger dobio titulu plemića, dakle ona famozna tri slova 'sir' prije imena, mnogi su sumnjičavo podigli obrvu ili zakolutali očima. Naime, s jedne strane nije baš bilo jasno zbog čega se britanska kraljica odlučila nagraditi jednog raskalašenog rokera, a s druge je još manje bilo jasno zbog čega je on tu titulu prihvatio. Loše su reagirali i Jaggerove kolege iz Rolling Stonesa, gitarist Keith Richards i bubnjar Charlie Watts, koji su Jaggera javno ismijali: Watts je ironično komentirao da je 'fantastično što je vitezom postao čovjek sa 18 žena', dok je Richards izjavio da je to 'glupava počast'.

Dok se neki i danas osjećaju jako počašćeno kada im kraljica odluči dodijeliti plemićku titulu za njihov umjetnički rad, sada je objavljeno i tko je sve odbio postati 'sir', većinom iz političkih razloga. Pozivajući se na odredbe o slobodi informacija, britanska vlada je objavila imena svih koji su u periodu od 1955. do 1999. odbili počasne titule i slična odličja koje dodjeljuje britanska monarhija, javlja Guardian. Među njima su i brojni pisci, poput Aldousa Huxleyja, C. S. Lewisa, Roalda Dahla, Evelyn Waugh te pjesnici Robert Graves i Phillip Larkin. Među likovnjacima su počasne titule odbili kipar Henry Moore te slikari Lucien Freud, Francis Bacon i C. S. Lowry. Potonji je bio naročito uporan u odbijanju, s obzirom na to da mu se pet puta nudile različite titule, pa i ona 'sir'.

Možda je najbolje svoje razloge za neprihvaćane kraljičine počasti objasnio autor 'Sudara' i 'Carstva sunca' J. G. Ballard, kojemu se titula nudila 2003. godine: 'Smatram da je odvratno kad vidim navodne ljevičare poput dramatičara Davida Harea, koji se godinama busao u prsa svojim socijalizmom, kako prihvaćaju plemićku titulu. Bože dragi, pa taj čovjek je doista kleknuo pred kraljicom!'

U tom kontekstu se zato vrijedi prisjetiti postupka Ludwiga van Beethovena, koji se odbio pokloniti pred moćnim plemićima svojeg vremena, izjavivši pritom da je 'plemenitost ovdje', pokazujući na svoju glavu.