BRUTAL

Autori iz osam zemalja na Festivalu suvremene poezije

14.04.2009 u 12:16

Bionic
Reading

Nastupom mladih, a u svojoj sredini već afirmiranih pjesnika iz osam europskih zemalja, u utorak u zagrebačkom klubu Gjuro II počinje 4. međunarodni festival suvremene poezije

Nakon noćnog čitanja poezije u Gjuri, iduća dva dana autori iz Italije, Nizozemske, Crne Gore, Norveške, Poljske, Finske, Velike Britanije i Hrvatske predstavljat će svoje pjesničke uratke u književnom klubu Booksa.

U sklopu festivala prikazat će se i pobjednički filmovi s četvrtog berlinskog festivala ZEBRA, koji je posvećen filmovima o poeziji.
Po riječima idejnog začetnika i organizatora festivala Silvestra Vrljića, Hrvatska ima razvijenu mladu pjesničku scenu, a postoji i interes publike, što su potvrdila dosadašnja izdanja festivala.

Među desetak autora, predstavit će se Kapka Kassabova iz Škotske, nizozemski pjesnik marokanskog porijekla Mustafa Stitou, Dragana Tripković iz Crne Gore, Roberta Bertozzi iz Italije, Gunnar Warness iz Norveške, Maciej Robert iz Poljske, najmlađa sudionica festivala Matilda Soedergran (rođena 1987) iz Finske te Jasmina Mujkić i Antonija Novaković iz Hrvatske.
Od 1. međunarodnog festivala suvremene poezije, održanog 2006, festival objavljuje knjige s poezijom stranih sudionika na izvornom jeziku i u hrvatskom i engleskom prijevodu te hrvatskih sudionika na hrvatskom jeziku i u engleskom prijevodu. Ove godine pjesme sudionika objavit će se u knjizi 'Topla tama među prstima'.

Organizator 4. međunarodnog festivala suvremene poezije je Brutal, udruga za promicanje kulture i umjetnosti.