TRI PJESNIČKA DANA

Zagreb postaje grad poezije

18.01.2012 u 13:10

Bionic
Reading

Kulture se mjere 'poletom stiha' i ovo će biti prigoda da na festivalu 'Zagreb, grad poezije' u svojoj sredini osnažimo ulogu poezije kao načina življenja i scenskog djelovanja – poručio je organizator festivala Goran Matović

U čast kultnog hrvatskog pjesnika Josipa Severa Teatar poezije u autorskom konceptu Gorana Matovića od 23. do 26. siječnja 2012. godine priređuje treće izdanje festivala 'Zagreb, grad poezije'. Eminentni glumci, pjesnici i glazbenici poetskim programima premrežit će metropolu (osnovne i srednje škole, Mimara, Knjižnica Marije Jurić Zagorke, galerija Forum, kafić Berka…) pomno odabranim stihovima.

Festival se otvara u muzeju Mimara u ponedjeljak 23. siječnja u 20 sati scenskim događanjem 'Vlado Gotovac: Domahujem životu'. Sudjeluju Boris Svrtan, Goran Grgić, Vedran Mlikota, Dinka Vuković, Edin Karamazov i Goran Matović koji je autor događanja.

U Knjižnici Marije Jurić Zagorke u utorak 24. siječnja u 19 sati možete pogledati film A. Imamovića 'Nema povratka', koji je filmska posveta J .Severu, a u 20 sati slijedi promocija 'Knjige o Sunčani i Severu'. Na promociji sudjeluju Lidija Dujić, Ludwig Bauer, Vlasta Sever, Sanja Pilić, Bogdan Arnautović, Antonija Stanišić i Goran Matović.

U srijedu 25. siječnja u kafiću Berka u 20 sati pjesnici i glazbenici stvaraju program 'Eros slika krajolik'. Sudjeluju Ana Brnardić, Tomislav Bajsić, Dorta Jagić, Ivan Herceg, Diana Burazer, Goran Matović i rock-grupa Olovni ples. U četvrtak 26. siječnja na TVZ1 osnovne i srednje škole gledat će program Teatra poezije i poetski film 'Zaljubljujemo se'. U ovom poetskom događanju sudjeluju Vesna Tominac Matačić, Ana Rucner, Goran Matović, Marija Mlinar i Boris Svrtan.

U završnoj večeri festivala u galeriji Forum, u programu 'Kristalna kocka vedrine' sudjeluju Ana Rucner, Goran Matović, Marija Mlinar, Perica Martinović, Sibila Petlevski, Boris Svrtan. Likovni okvir ovog događanja oblikuje Boris Bućan.

Za trajanja festivala Zagreb će biti grad poezije, a organizator Goran Matović poručuje:

– Kulture se mjere 'poletom stiha' i ovo će biti prigoda da na festivalu 'Zagreb, grad poezije' u svojoj sredini osnažimo ulogu poezije kao načina življenja i scenskog djelovanja.