PRIJETI ZAPLJENA

Britanac u Njemačkoj želi objaviti zloglasni 'Mein Kampf'

17.01.2012 u 11:46

Bionic
Reading

Britanski nakladnik Peter McGee, vlasnik izdavačke kuće Albertas, najavio je objavljivanje zloglasne knjige Adolfa Hitlera 'Mein Kampf' u Njemačkoj. Iako ovo djelo nije tamo i službeno zabranjeno, vlasnik autorskih prava je vlada Bavarske, koja se protivi objavljivanju Hitlerova opširnog pamfleta te najavljuje pravne korake protiv takve ideje

Kako javlja njemački tjednik Der Spiegel, Nijemci bi se opet, nakon više od pola stoljeća, mogli na policama svojih knjižara i u izlozima svojih kioska suočiti s 'Mein Kampfom', zloglasnom knjigom Adolfa Hitlera u kojoj je tada ovaj budući diktator detaljno predstavio svoju rasističku i zločinačku politiku. Hitler je 'Mein Kampf' napisao u zatvoru u prvoj polovici dvadesetih godina, u kojem je završio zbog neuspješnog minhenskog puča. Na nekoliko stotina stranica ponekad vrlo konfuznog i loše napisanog teksta Hitler je kombinirao svoju životu priču s razradom nacističke ideologije, u čijem je centru bio (i ostaje) antisemitizam.

Nakon Drugog svjetskog rata izdavačka prava na 'Mein Kampf' pripala su vladi Bavarske, koja je uvijek odbijala mogućnost objavljivanja ove knjige u Njemačkoj, a i rijetko bi dozvoljavala njeno objavljivanje i drugdje, jedino uz posebne uvjete i s odgovarajućim popratnim komentarima povjesničara.

To, pak, nije zaustavilo britanskog izdavača Petera McGeeja da najavi kako će se na kioscima u Njemačkoj uskoro naći 'Mein Kampf', za koju McGee kaže da je 'iznimno loše napisana knjiga, nezgrapnog jezika i bez ikakve unutarnje logike'. Razlog za objavljivanje je baš u tome, kaže McGee, da čitatelji prepoznaju besmislenost 'Mein Kampfa', 'što je moguće jedino ako budu suočeni s tekstom'.

Također, u izdanju koje priprema McGee knjiga će biti prelomljena tako da će na svakoj stranici biti dva stupca teksta: s jedne strane Hitlerov original, a s druge stručni komentar na tekst. Britanski izdavač kaže da je važno 'demistificirati Hitlerovu knjigu, a tome zabrana objavljivanja ne pomaže'. McGee pravne začkoljice s Bavarskom (koja je već najavila da će tražiti zapljenu svih izdanja) planira izbjeći tako što neće objaviti baš cijeli tekst 'Mein Kampfa', nego vrlo opširne izvatke, a i već je unajmio poznatog berlinskog odvjetnika Ulricha Michela, koji tvrdi da je sve zakonito.

I dok se bavarska vlada sprema za pravnu bitku, reakcija iz Centralnog vijeća Židova Njemačke je prilično opuštena. Predsjednik Dieter Graumann smatra da će objavljivanje 'Mein Kampfa' demistificirati knjigu te dodaje da se ona ionako bez problema može naći na internetu. S time da je većina verzija koje se mogu naći online bez stručnih komentara, postavljena na world wide web od strane Hitlerovih simpatizera.