MUSLIMANSKI KLERIK

'Rushdieju ne bi trebao biti dopušten ulazak u Indiju'

11.01.2012 u 15:07

Bionic
Reading

Književnik Salman Rushdie ponovno se našao u sukobu s predstavnicama islamske zajednice Indije, koji smatraju da književnik ne smije govoriti na prestižnom književnom festivalu Jaipur

Salman Rushdie, podrijetlom iz Indije, koji više od tri desetljeća živi u Velikoj Britaniji, pozvan je kao govornik na vodećem azijskom književnom festivalu Jaipur koji će se održati od 20. do 24. siječnja.

Njegovu dolasku oštro se usprotivio Maulana Abul Qasim Nomani, klerik velike konzervativne islamske škole u Deobandu, na sjeveru Indije, pozvavši vlasti da Rushdieju ne odobre vizu jer je u prošlosti uvrijedio islamske vjernike i ismijavao proroka Muhameda, piše Guardian.

'Rushdieju ne bi trebao biti dopušten ulazak u Indiju. Ukoliko posjeti Indiju, bilo bi to samo dodavanje soli na rane koje je zadao muslimanima. Uvrijedio je osjećaje muslimanskih vjernika', kazao je Nomani medijima referirajući se na Rushdiejev roman 'Sotonski stihovi'.

Roman objavljen 1989. bio je povod vjerojatno najslavnijoj svjetskoj fetvi koju je iranski ajatolah Homeini proglasio zbog bogohuljenja te za pisca tražio smrtnu kaznu.

Zbog Homeinijeve fetve Rushdie je čitavo desetljeće proveo u izolaciji, skrivajući se pod stalnim nadzorom tjelohranitelja.

Nomanijeve izjave Rushdie je kratko prokomentirao putem Twittera, kazavši samo: 'Za vašu informaciju, za posjet Indiji ne trebam vizu.' Rushdie je posljednjih godina nekoliko puta boravio u Indiji, nastupivši kao govornik na književnim susretima i tribinama.

Organizatori festivala Jaipur kazali su da će Salman Rushdie na ovogodišnjem izdanju festivala bez dileme biti jedan od govornika. Osim njega govorit će i dramaturzi David Hare i Tom Stoppard te romanopisci Hari Kunzru i Annie Proulx.