Književnost ŠTO ĆEMO ČITATI

Kratke, hibridne i digitalne - knjige 21. stoljeća

Britanski Guardian u tekstu naslovljenom 'Izdavaštvo 21. stoljeća izgrađeno na zdravoj radikalnoj tradiciji' donosi pregled najzanimljivijih novih trendova i ideja u izdavaštvu, kojem tehnološki napredak temeljno mijenja način poslovanja

Iako je prvi strah u vezi budućnosti knjige bio potaknut konzervativnim pogledom na svijet, činjenica je da tehnološka revolucija i internet ima sve veći utjecaj na to što i kako čitamo, pišemo te koje knjige i kako čitamo. Elektronički čitači imaju i tu prednost što mogu sadržavati desetine različitih romana i književnih djela, koje čovjek sa sobom, inače ne bi mogao fizički ponijeti, a u ovom slučaju mu je sve na dohvat prstiju u relativno jednostavnom formatu. No, to je tek jedan primjer inovacija koje se događaju oko knjiga i u izdavaštvu, potaknutih vrlim novim svijetom interneta i digitalne tehnologije.

Jedna od najzanimljivijih inovacije te vrste je tzv. hibridna knjiga, koju osmišljava njujorški nakladnik Melville House. Njihova je ideja spojiti tradicionalnu knjigu od papira s nekim digitalnim elementima, koje nazivaju 'iluminacije', koje se pregledavaju preko iPada ili smartphonea. Primjerice, iluminacije za neku priču mogu sadržavati dokumente iz perioda njena nastanka, informacije o autoru i slično, s time da se u Melville Houseu naročito bave time da izaberu najbolje.

Svoju ozbiljnost kada je riječ o hibridnim knjigama ovaj nakladnik je posebice dokazao ljetos, kada je izdao konceptualnu knjigu 'Dvoboj puta pet'. U njoj su se nalazile pripovjetke Anton Čehova, Josepha Conrada, Giacoma Casanove, Heinricha von Kleista i Aleksandra Kuprina, koje dijele naslov 'Dvoboj'. Uz knjigu su išle i digitalne iluminacije o povijesti dvoboja, te ostalim umjetničkim djelima koji se bave ovim danas zastarjelim načinom riješavanja nesuglasica.


Britanska izdavačka kuća Unbound je svoj uspjeh pak pronašla online, i to u pretplati. Nju su pokrenuli dvojica frustriranih pisaca, Justin Pollard i Dan Kieran, koji su počeli primjećivati da autori bivaju sve lošije plaćeni. Zato su se odlučili na radikalno drukčiji pristup izdavaštvu, te su lansirali portal na kojem pisci u dijelovima objavljuju svoja prozna djela. Prvi koji je probio led bio je Terry Jones, bivši pripadnik Montyja Phytona, a posjetitelji portala Unbound su uplaćivali različite financijske iznose kako bi nastavili čitati priču. U međuvremenu se Unbound može pohvaliti s više od 200 tisuća jedinstvenih posjetitelja, pa se planira i dio sajta koji će nuditi besplatno objavljivanje nepoznatim piscima.

Ima i onih koji se trude biti različiti od svih ostalih, poput izdavačkog pothvata Boxfiction. Ekipa iza ove firme smatra da je najveća pogreška izdavačke industrije forsiranje romana kao glavne literarne forme. Živimo u svijetu u kojem nam se tisuću stvari istovremeno bori za pažnju, a čitanje romana zahtijeva ipak kakav-takav mir i tišinu te, naravno, fokusiranje pažnje. Boxfiction zato nudi kratke krimi-priče, koje se u svojem prvom izdanju naslanjaju na TV-seriju BBC-ja 'Silent Witness'. Ove svojevrsne prozne epizode napisao je Nigel McCrery, koji je i kreator TV-serije, a nova se pojavljuje online jednom tjedno i može se pročitati preko iPhonea i sličnih uređaja. U Boxfictionu smatraju da je 'budućnost u serijaliziranom sadržaju', što nije nova ideja u izdavaštvu, samo što se ovoga puta događa na world wide webu.

Zato ne iznenađuje što su u online izdavaštvu odmah uključuju i stari, etablirani nakladnici, poput Penguin Books. Oni su baš ovog mjeseca pokrenuli svoj sajt Penguin Shorts, na kojem po iznimno povoljnoj cijeni prodaju originalna kratka djela autora poput Anite Brookner i Colma Toibina. Dugoročno je Penguinov cilj stvoriti potpuno novi književno-nakladnički format.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još