UJEDINJENI U RAZLIČITOSTIMA

Društvo hrvatskih književnika podržalo Hrvatsko drušvo pisaca

14.12.2011 u 14:22

Bionic
Reading

Društvo hrvatskih književnika, iz kojeg su u devedesetima zbog ideoloških neslaganja istupili pisci i osnovali Hrvatsko društvo pisaca, u svojoj izjavi o položaju pisaca i knjige podržalo je inicijativu HDP-a, Knjižnog bloka i PEN-a kojom se nudi rješnje za probleme domaće spisateljske scene

Društvo hrvatskih književnika danas je u Izjavi o položaju pisaca, zaštiti autorskih prava i položaju knjige iznijelo niz prijedloga kojima je cilj poboljšanje položaja književnika, promicanje knjige i povećanje čitanosti.

DHK upozorava na činjenice da se 'proteklih godina u visokonakladnim i elektroničkim medijima sustavno zanemaruje hrvatsku književnost', kao i na to da zbog ukidanja ili zapostavljanja kulturnih rubrika izostaje valorizacija hrvatske recentne književnosti, da se omalovažava i nedostatno vrednuje položaj književnika te smanjuje čitanost.

Osvrćući se na modele sufinanciranja, DHK predlaže uspostavu djelotvorne suradnje u dodjeli financijskih sredstava između Ministarstva kulture, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te lokalnih zajednica. Ocjenjujući da su kriteriji dosadašnje dodjele stipendija neujednačeni, DHK se zauzima za vrednovanje postignutih rezultata.

'Dodjelu stipendija i formiranje takvog fonda držimo tek poticajem da Ministarstvo kulture – država – započne kontinuiranu brigu za književnost i jezik, koju ne mogu voditi samo udruge', drži DHK.

DHK smatra da ulazak u EU i priznanje hrvatskoga jezika službenim EU-jezikom, 'otvara mogućnosti da se financijski podupire rad na jeziku i programsko, promišljeno i trajno širenje hrvatske književne riječi u svijetu'.

DHK se zauzima za utemeljenje posebne Agencije koja bi osigurala promicanje prijevoda djela hrvatskih književnika i pisaca u inozemstvu te nadzirala čuvanje autorskih prava književnika i pisaca na svim područjima, po uzoru na ZAMP.

Usto predlaže što skoriju primjenu odredbe Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima po kojoj književnici imaju pravo na naknadu po osnovi posudbe knjiga u knjižnicama.

Isto tako smatra da bi se radi promicanja knjige i čitanja u suradnji s gradskim knjižnicama diljem Hrvatske trebali organizirati književni susreti s piscima, dok bi se u DHK inicirale Umjetničke večeri, odnosno zajednička manifestacija DHK, Muzičke akademije i Akademije dramske umjetnosti koje bi omogućile veću senzibiliziranost javnosti za promicanje kulture slušanja i čitanja, a sadržaji održani u Zagrebu trebali bi biti dostupni i u drugim sredinama.

Na kraju, DHK ističe da podupire sve ideje i nastojanja Hrvatskog društva pisaca kojima bi se ostvarivali isti ili slični ciljevi te sve inicijative, pa i onu 'Knjižnog bloka' i Hrvatskog centra PEN-a za rješavanje problema svih sudionika na hrvatskom tržištu knjiga.