GENERACIJE 'NEČITAČA'

Svako treće dijete ne posjeduje nijednu knjigu

08.12.2011 u 10:11

Bionic
Reading

Britanski National Literacy Trust je proveo anketu o čitateljskim navikama među djecom i mladima te došao do zabrinjavajućeg podatka da jedno od troje djece u Velikoj Britaniji nemaju nijednu knjigu u svojoj kući, javlja Guardian. Kod nas nije provođeno slično istraživanje, a s obzirom na institucionalnu brigu o knjizi i čitanju, bojimo se da bi rezultati mogli bili barem slični

Nekada je to išlo ovako: djetetu bi se prvo kupovale slikovnice, koje često nisu imale tu sreću preživjeti onu fazu u dječjem razvoju kada se sve čega se klinac dočepa jednostavno treba poderati. Nakon toga su slijedile slikovnice s malo više teksta, pa onda i prve knjige za djecu i tako su nastajali mladi čitatelji kojima onda kasnije ni dosadne lektire ne bi čitanje učinile napornim.

Danas stvari očito stoje drukčije, kako pokazuje i istraživanje britanskog National Literacy Trusta o mladima i čitanju. Rezultati pokazuju da čak četiri milijuna djece u Velikoj Britaniji ne posjeduju nijednu knjigu, što predstavlja svako treće dijete. U odnosu na istraživanje iz 2005. godine riječ je o velikoj promjeni jer tada knjigu nije imalo tek jedno dijete u njih deset.

Jonathan Douglas iz National Literacy Trusta je izjavio da postoji povezanost između budućeg uspjeha u životu i dječjeg čitanja knjiga te skrenuo pažnju na činjenicu da djeca danas sve manje čitaju, pa i na internetu, te da većinom gledaju filmove i serije. Istraživanje je provedeno među djecom od 11 do 16 godina, njih čak 18 tisuća, od kojih je skoro petina (19 posto) rekla da nikad nisu dobili knjigu na poklon. Također, 12 posto djece je izjavilo da nisu nikad bili u knjižari.

Ono što pak nije iznenađujuće jest podatak da djevojčice imaju veću šansu posjedovati knjigu od dječaka.