TRIBINA RAZOTKRIVANJE

Hvaljena Sofi Oksanen u Zagrebu

25.11.2011 u 11:58

Bionic
Reading

Gošća nove Frakturine tribine Razotkrivanje je mlada finska spisateljica Sofi Oksanen koja će 29. studenog s početkom u 19 sati u Kinu Europa govoriti o svojoj knjizi 'Čišćenje'

Kada jednoga jutra u svome dvorištu u estonskome selu Aliide Truu pronađe gotovo mrtvu djevojku i odluči joj pomoći, njezin će se život sasvim promijeniti. Djevojka kojoj pomaže zove se Zara i žrtva je traffickinga te bježi od svojih izrabljivača, a Aliide nije izabrala slučajno – njih dvije povezane su mnogo dubljim vezama negoli slute.
Hvaljena spisateljica mlađe generacije Finkinja Sofi Oksanen u višestruko nagrađivanom i na više od trideset jezika prevedenom romanu 'Čišćenje' donosi priču o dubokim posljedicama srama te kroz sudbinu Aliide i Zare oslikala svu težinu dvadesetog stoljeća, sovjetske vlasti i početka tranzicije.

Sofi Oksanen rođena je 1977. u gradu Jyväskylä u središnjoj Finskoj. Studirala je dramaturgiju i književnost. Prvi roman 'Staljinove krave' (2003), priča o djevojci s poremećajem u prehrani, lansirao ju je među najutjecajnije mlade finske autore. Nominirana je za književnu nagradu Runeberg. Dvije godine poslije objavila je roman 'Baby Jane', u kojem progovara o anksioznom poremećaju i nasilju u lezbijskim vezama. Njezina prva predstava 'Čišćenje' postavljena je 2007. u Finskome narodnom kazalištu. Iduće godine napisala je istoimeni roman, koji je osvojio brojne nagrade u Finskoj i inozemstvu, uključujući najveću književnu nagradu norveških zemalja Nordic Council Literature Prize 2010.

Razgovor s književnicom vodit će Seid Serdarević uz simultani prijevod s finskog.