PETO IZDANJE

Otvoreni Dani Marije Jurić Zagorke

25.11.2011 u 10:36

Bionic
Reading

Ovogodišnja, peta po redu, kulturno-znanstvena manifestacija 'Dani Marije Jurić Zagorke' bavit će se temom grada kao središnjom temom za raspravu o Zagorkinu doprinosu društvenoj afirmaciji žena te njihovu mjestu i ulozi u današnjem društvu, rečeno je na otvorenju u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke na zagrebačkom Dolcu u organizaciji Centra za ženske studije

'Zamišljena kao kombinacija znanstveno-istraživačkog skupa, manifestacija 'Dani Marije Jurić Zagorke' prvi je put održana 2007. u povodu pedesete obljetnice njezine smrti i već je tada pokazala da Zagorka kao mjesto istraživanja ima velik potencijal, dok je njezin opus - nekada smatran trivijalnom književnošću, danas postao legitimno mjesto za istraživanja popularne kulture', kazala je na otvorenju voditeljica programa Sandra Prlenda

Ovogodišnja tema manifestacije je grad kao rodno obilježen javni prostor i česta tema Zagorkinih romana, a središnji događaj je dvodnevni znanstveni skup "Marija Jurić Zagorka - život, djelo, naslijeđe" organiziran u suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Na njemu će biti predstavljen i tekst nedavno pronađen u Hrvatskom državnom arhivu u kojemu Zagorka pred kraj života traži mirovinu. 'Taj će se tekst pridružiti nizu njezinih autobiografskih tekstova 'Što je moja krivnja' i 'Kako je bilo', te nam na još jedan način rasvijetliti Zagorkino viđenje svoga života', kazala je.

Manifestacija osmišljena s ciljem revalorizacije djela istaknute hrvatske novinarke, publicistkinje, zagovornice ženskih i radničkih prava, s posebnim naglaskom na afirmaciju feminističkih tema otvorena je predstavljanjem izdanja vodiča 'Zagorkinim tragom po Zagrebu' Slavice Jakobović Fribec na engleskom jeziku.

'Za englesko smo se izdanje odlučili želeći ponuditi strancima mogućnost da upoznaju Zagorku kao stanovnicu Zagreba, ali i Zagreb na jedan drugi način - kroz mjesta u kojima je radila, živjela, gdje se politički borila, do zatvora u Petrinjskoj u koji je odvedena zbog svojeg djelovanja u novinama', kazala je Prlenda.

U sklopu Dana Marije Jurić Zagorke održat će se rasprava pod naslovom 'Ženski urbani itinereri' kojom se želi naglasiti 'uporna nevidljivost žena u gradovima' te okrugli stol 'Gdje je rod u javnim politikama?'

Izvršna direktorica Centra Rada Borić posebno se osvrnula na poziv koji je Centar uputio predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva (HND) Zdenku Duki za pokretanje inicijative za imenovanje novinarske sobe u Hrvatskome saboru sobom 'Marija Jurić Zagorka' a u povodu sljedeće obljetnice Zagorkina rođenja u ožujku 2012.

Uz već tradicionalnu šetnju Zagorkinim tragom po Zagrebu, Dani i ove godine donose dodjelu Nagrade za studentski rad na teme žena odnosno rodne problematike. Riječ je o nagradi proizašloj iz inicijative poticanja i ohrabrivanja studenata, i nastavnika na visokim učilištima svih disciplina da u seminarskim i diplomskim radovima više biraju ženske teme rodne problematike.

Dio programa održavat će se u nedavno uređenom prostoru nekadašnjeg Zagorkina stana na Dolcu 8, te u Europskom domu, Jurišićeva 1. Kako se 30. studenoga obilježava 54. godišnjica Zagorkine smrti, predstavnice Centra za ženske studije položit će vijence na njezin grob na Mirogoju.

Program manifestacije podupire Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, Ministarstvo kulture RH, Europska komisija, te ured za udruge Vlade RH.