OXFORDOV RJEČNIK

'Squeezed middle' pobijedio 'bunga, bunga' zabave

24.11.2011 u 14:21

Bionic
Reading

Stručnjaci iz uglednog Oxford English Dictionaryja za riječ godine izabrali su izraz 'squeezed middle', koji je u javni diskurs uveo vođa engleske laburističke opozicije Ed Milliband. 'Squeezed middle' je ujedno postala prva globalna riječ godine, i to konsenzusom lingvista s obje strane Atlantika

Na početku bijaše riječ, uči Biblija, a riječ za 2011. godinu je, po Oxford English Dictionaryju, 'squeezed middle', izraz koji je engleski političar Ed Milliband upotrijebio da bi opisao čije on interese zastupa u politici. To je zapravo britanska verzija poruka američkog populističkog pokreta Occupy, koji je također bio nominiran za riječ godine, kao i 'arab spring'.

Prošle godine je pak pobijedio izraz 'big society' iliti veliko društvo, kojim je David Cameron opisivao svoje reforme, pa se može tumačiti da političari imaju određenu prednost. Članica žirija Susie Dent je u Guardianu rekla da 'Millibandova fraza zapravo govori o 90 posto naroda' koji se 'pridružuje jednom stavu'. Kao najzabavniji izraz u konkurenciji Dent je izdvojila 'bunga bunga', poseban naziv za zabave koje je priređivao netom bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi, s mnoštvom jedva punoljetnih djevojaka i puno bijelog praha.

Ured Eda Millibanda se oglasio izražavajući zadovoljstvo zbog izbora 'squeezed middle' za riječ godine, podsjećajući i da se isprva ismijavao taj izraz, 'sve dok ljudi nisu sami shvatili da to opisuje njihove svakodnevne osjećaje'. No pošteno su naglasili da je, po njihovim saznanjima, 'squeezed middle' prvi u javnom nastupu iskoristio bivši premijer Gordon Brown, nakon njega i jedan zastupnik, pa su ga se tek onda dohvatili Millibandovi pisci govora.