NEVOLJE S IMENOM

Salman Rushdie pobijedio Facebook

15.11.2011 u 13:52

Bionic
Reading

Poznati pisac Salman Rushdie vrijeme provodi ispravljajući nepravde na društvenim mrežama. Rushdie se tako na svojem Twitteru pohvalio da je izvojevao veliku pobjedu protiv Facebooka, koji je tražio da pri ispunjavanju profila napiše svoje prvo ime Ahmed, a ne Salman, pod kojim je poznat diljem svijeta

'Pobjeda! Facebook je popustio. Ponovno sam Salman Rushdie. Osjećam se MNOGO bolje. Doživjeti krizu identiteta u mojim godinama nije zabavno. Hvala, Twitter', objavio je u manje od 140 znakova Rushdie, nakon što je Facebook u njegovom slučaju odustao od striktnih propisa o registraciji imena.

Naime, Rushdie se na popularnu društvenu mrežu želio registrirati svojim srednjim imenom Salman, pod kojim je svjetski poznat, dok je Facebook tražio da se prijavi kao Ahmed, što je piščevo prvo ime. Problemi su započeli s time što u Facebooku nisu vjerovali da je profil napravio doista Salman Rushdie, pa su zahtijevali od pisca da im pošalje fotografiju putovnice. Nakon toga su mu omogućili da se prijavi kao Ahmed Rushdie, što Salmanu nije odgovaralo.

Ubrzo se Rushdie počeo na Twitteru žaliti da mu Facebook komplicira život, zapitavši se tako 'bi li Facebook F. Scott Fitzgeralda natjerao da se prijavi kao Francis Fitzgerald'. Ubrzo se glas o Rushdiejevim nevoljama pročuo širom weba, pa je Facebook odlučio popustiti i piscu omogućiti da ostavlja statuse pod imenom Salman Rushdie.

Da ne bi bilo nikakvih daljih problema, Facebook se i službeno ispričao Rushdieju za duševne boli koje su mu nanesene, prenosi BBC.