INTERVJU: ANDREA ZLATAR

Voditi kulturu bio bi velik izazov

04.11.2011 u 11:06

Bionic
Reading

Iako političke stranke ne žure s isticanjem svojih kandidata za mjesto ministra kulture, mediji već neko vrijeme spominju Andreu Zlatar kao favoritkinju ljevice i dobrog dijela kulturne javnosti. U videointervjuu Andrea Zlatar govori o svojoj ideji vođenja kulture, programu i ljudima koje vidi kao dobre suradnike te o znanosti i visokom obrazovanju

Premda je zasad nezahvalno govoriti o budućoj raspodjeli ministarskih mjesta u novoj vlasti, logičnim se nametnulo pitati Andreu Zlatar bi li se, kao članica HNS-a, prihvatila ministarske funkcije u novoj vladi.

Dosad nije bilo službenih razgovora o tome, ali to je funkcija koja je u svakom slučaju izazov. Ona je na koalicijskom stolu i o njoj će se razgovarati kad budu točni rezultati o tome kako je Kukuriku koalicija prošla na izborima. Što se tiče osobnoga stava, pitanje je radi li se o izazovu za posao ili je to vrsta samoubojstva, s obzirom da nisam u najidealnijoj zdravstvenoj situaciji, ali izazovi su izazovi i u tom smislu možete shvatiti odgovor, kazala je Andrea Zlatar u intervjuu za tportal.

Ugledna je profesorica na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, spisateljica i urednica te članica Akademske solidarnosti koja je stala uz pobunjene studente, a kao članica Hrvatske narodne stranke početkom dvijetisućitih bila je prva osoba zagrebačke kulture. Ovog proljeća s Vesnom Pusić otvoreno je progovorila o poražavajućim posljedicama dosadašnje kulturne politike u Hrvatskoj te istaknula smjernice kojima bi trebalo krenuti da bi zagrebačka i hrvatska kultura postale prepoznatljivije u svijetu.

To HNS-ovo 'zagrijavanje' za predstojeće izbore izvedeno kroz kulturu nemalo je iznenadilo, tim više što nijedna stranka dotad, pa ni danas, nije uzela kulturu kao iole bitan faktor stranačkog programa i predstavila je kroz osobu čiji rad cijeni šira kulturna javnost. Prema opširnoj anketi koju je među domaćim kulturnjacima provela emisija 'Pola ure kulture', Andrea Zlatar najpoželjnija je političarka koju bi oni voljeli vidjeti na čelu Ministarstva kulture, a što o toj funkciji, izazovima i odgovornostima koje ona sa sobom nosi, programima i ljudima te pitanjima visokog obrazovanja misli Zlatar, pogledajte u videointervjuu.