Književnost ZLOČINAČKO (S)TIHOVANJE

Objavu Karadžićevih pjesama financiralo slovačko Ministarstvo kulture

  • Autor: tportal.hr
  • 2.4.2009 14:10:34
  • 2.4.2009 12:45:28

Slovački književni časopis Dodiri (Dotiki), koji se financira iz državnog budžeta, izazvao je manji skandal nakon što je u novom broju objavio pjesme nekadašnjeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića

Karadžićeve pjesme objavljene su i u časopisu Slovački pogledi koji financira Matica slovačka, javila je slovačka komercijalna televizija Markiza, a prenosi agencija Beta.

Od objavljivanja Karadžićevih stihova, i to baš u vrijeme kada se pred Haškim tribunalom Karadžić brani od optužbi za 11 ratnih zločina, odmah se distanciralo slovačko ministarstvo kulture.

'Ne znamo u kom kontekstu su objavljene Karadžićeve pjesme, ali uvjereni smo da bi se u srpskoj književnosti našli autori čiji bi stihovi bili mnogo zanimljiviji za slovačke čitaoce', rekao je TV Markiza glasnogovornik Ministarstva kulture Jozef Bednar.

Glavni urednik Dodira Boris Brendza tvrdi da je Karadžića uvrstio u novi broj svog časopisa iz umjetničkih razloga. 'Te pjesme su veoma kvalitetne, iza njih stoji cijela redakcija. Bila bi
šteta da se ne objave', kazao je Brendza.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još