TULUM S(L)OVA

Održano prvo noćno čitanje u knjižnicama

02.11.2011 u 12:52

Bionic
Reading

U trinaest školskih knjižnica diljem Hrvatske održani su noćni čitateljski susreti za učenike viših razreda osnovnih i nižih razreda srednjih škola povodom Mjeseca školskih knjižnica

Neobično događanje trajalo je od 19 sati do sedam sati ujutro u školskim knjižnicama koje su imale prostorne uvjete za noćenje u vrećama za spavanje, dok je u ostalima završilo u ponoć.

Tijekom noćnog čitanja učenici su kontaktirali s drugim školskim knjižnicama preko Skypea i održali takozvano 'ceremonijalno čitanje iz užitka'.

'Kontakti preko Skypea tehnički nisu bili najidealniji, ali su bili pun pogodak za učenike koji su jedni drugima pokazivali svoje knjižnice noseći prijenosna računala po prostoru, čitali jedni drugima po jedan tekst i pjevali pjesme', kazali su iz Hrvatske mreže školskih knjižnica.

Tražili su od svojih knjižničarki popis učenika iz škola s kojima su kontaktirali kako bi se mogli nastaviti družiti i preko Facebooka.

Ceremonijalno čitanje iz užitka podrazumijevalo je ležerno i svečano čitanje pjesama ili proznih tekstova do par stranica uz baterijske svjetiljke koje su svi uprli na tekst onoga koji čita. Tijekom tog vremena knjižnice su bile urešene svjećicama.

Susret se odvijao u 13 knjižnica (Ivanec, Botinec, Sisak, Križevci, Darda, Virje, Osijek, Rijeka, Slatina, Čazma, Trilj, Dugopolje), dok će ostalih devet knjižnica iz Karlovca, Vukovara, Rijeke, Kamenice, Dubrovnika, Šibenika, Varaždina i Zagreba tulumariti idući vikend.

Noćni čitateljski susret je tek prva faza projekta Tulum s(l)ova koji su pokrenuli OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec, Hrvatska mreža školskih knjižničara, udruga specijalizirana za potporu zanimljivih projekata školskih knjižničara te Hrvatska udruga školskih knjižničara, strukovna udruga koja se bavi poboljšanjem uvjeta rada u školskom knjižničarstvu.

U drugoj fazi sljedećih godinu dana učenici će čitanje naglas iz užitka darovati ustanovama, udrugama i poduzećima te na javnim mjestima u svojoj zajednici, nudeći tako svojoj okolini novu kulturnu uslugu.