HIT AUTOR

U novom krimiću Joa Nesbøa glavni lik je hrvatski branitelj

21.10.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Roman 'Spasitelj' Joa Nesbøa prvi je svjetski bestseler koji tematizira hrvatsku sadašnjost i noviju prošlost, s vukovarskim braniteljem kao jednim od glavnih likova

U nakladi izdavačke kuće Znanje objavljen je iščekivani 'Spasitelj', roman jednog od najpopularnijih svjetskih autora krimića Joa Nesbøa. Roman donosi priču o inspektoru Harryju Holeu koji dolazi u Hrvatsku kako bi riješio slučaj ubojstva čiji trag vodi prema Hrvatima i Domovinskom ratu te vukovarskom 'ubojici srpskih tenkova' – Malom Spasitelju.

'Spasitelj' (Frelseren, 2005, engl. 'Redeemer', 2009) četvrti je Nesbøov roman iz serijala o Harryju Holeu preveden na hrvatski, nakon trilogije o Oslu koju čine 'Crvendać', 'Nemeza' i 'Đavolja zvijezda'. 'Zbog tematike, drže ga i svojevrsnim Nesbøovim 'hrvatskim romanom', pa se može smatrati prvim istinskim svjetskim bestselerom koji tematizira hrvatsku sadašnjost i noviju prošlost', kazali su iz izdavačke kuće Znanje.

Nesbøu je osnovnu ideju za 'Spasitelja' dao posjet Vukovaru krajem devedesetih, kad je u domu hrvatskog branitelja gledao amaterske snimke iz vukovarske bolnice za vrijeme opsade grada, a neki od tih prizora opisani su u romanu. Čitatelje će zaintrigirati i brojni detalji iz hrvatske svakodnevice, koju je autor nesumnjivo dobro istražio, poput opisa atmosfere u Zagrebu početkom našeg milenija.

Izdavačka kuća Znanje nedavno je objavila da je Jo Nesbø postao njezin komercijalno najuspješniji autor. Ukupna prodana naklada njegova tri dosad objavljena romana premašila je 50 tisuća primjeraka.