Književnost NEUVJERLJIVA SATIRA

T. S. Eliotu smetale Orwellove svinje

  • Autor: S.F.
  • 30.3.2009 22:25:43
  • 30.3.2009 12:41:25

Jednu od najpoznatijih političkih satira, 'Životinjsku farmu' Georgea Orwella, pjesnik i kritičar T. S. Eliot odbio je objaviti, proglasivši djelo neuvjerljivim

U pismu iz 1944. godine T. S. Eliot svojem mlađem kolegi Georgeu Orwellu objašnjava da njegova knjiga 'Životinjska farma' neće na police knjižara jer je neuvjerljiva i zagovara trockizam.

Eliot je tada radio za izdavačku kuću Faber&Faber, a Orwellu je poručio da bi njegovo djelo samo uzburkalo političku klimu. Posebno mu je zasmetala alegorijska karakterizacija svinja, prenosi Guardian. Krmak Napoleon čiji je lik utemeljen na liku diktatora Josifa Staljina glavni je negativac i protjeruje dobrodušnog Snowballa, čiji lik predstavlja Lava Trockog. Američko-engleski pjesnik i kritičar je smatrao da je Orwellova namjera bila veličanje trockizma i oštro kritiziranje staljinizma.

'Nema dokaza da je to ispravno gledište iz kojega treba kritizirati političku situaciju. Slažemo se da je riječ o iznimnom djelu, radnja je vrlo stručno obrađena i uspijeva zadržati pozornost čitatelja, što je samo rijetkim autorima pošlo za rukom još od Swiftova Gulivera', pisao je Eliot.

'Životinjsku farmu' je objavila izdavačka kuća Secker and Warburg 1945. godine. Slavu je doživjela za vrijeme 1950-ih godina prošloga stoljeća te otada slovi za jedno od najznačajnijih satiričnih djela. Orwell u knjizi ismijava i oštro kritizira sovjetski totalitaristički režim i Staljina.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još