IZGUBLJENI RUKOPIS

Objavljen prvi roman tvorca Scherlocka Holmesa

26.09.2011 u 11:10

Bionic
Reading

Prvi roman sira Arthura Conana Doylea, britanskog autora kriminalističkih romana, najpoznatijeg po seriji romana o detektivu Sherlocku Holmesau, objavljen je gotovo 130 godina nakon što je napisan

Prvo djelo sira Arthura Conana Doylea od ovog tjedna bit će dostupno u engleskim knjižarama, prenosi BBC.

Roman pod nazivom 'The Narrative of John Smith' napisao je između 1883. i 1884. godine, a donosi priču o čovjeku, zbog bolesti osuđenu na život unutar svoje sobe i stanjima u koja zapada izoliran od svijeta.

Conan Doyle roman je prije gotovo 130 godina poslao izdavaču, no djelo se izgubilo u pošti. Nakon toga pokušao ga je rekonstruirati prema sjećanju, no odustao je od objavljivanja. Za života se znao našaliti da bi njegov šok nakon saznanja da je djelo izgubljeno u pošti mogla nadmašiti samo zastrašujuća spoznaja da je knjiga objavljena.

Četiri sveska na kojima je napisan dio su kolekcije Britanske knjižnice od 2007. godine. Zaklada Conan Doyle dala je pristanak na objavljivanje romana.

Sir Arthur Conan Doyle
rođen je 1859. u Edinburghu, gdje je završio studij medicine. Prvo značajnije djelo 'Skica u grimizu' objavio je 1887. i u kojem se prvi put pojavljuje lik detektiva Sherlocka Holmesa, stvoren prema profesoru Josephu Bellu. Doyle je o Holmesu napisao četiri romana i 56 pripovjedaka, a u gotovo svima u liku pripovjedača pojavljuje se Holmesov asistent i biograf doktor Watson.

Doyle, inače deklarirani agnostik u kasnim se godinama života počeo zanimati za okultizam i spiritualizam, te je u tom periodu napisao knjigu 'Dolazak vila' i 'Zemlja magle'. Preminuo 7. srpnja 1930. južnoengleskom gradiću Crowboroughu, u kojem je živio 23 godine.