SLAVNI PISAC NA TWITTERU

Tko je pravi Salman Rushdie?

21.09.2011 u 10:25

Bionic
Reading

Književnik Salman Rushdie prije nekoliko dana otvorio je profil na interaktivnoj mreži Twitter gdje već ima više od 22 tisuća pratitelja

Salman Rushdie svoj je prvi tweet posvetio Christi D'Souzi koja sebe opisuje kao 'majku, dopisnicu Voguea, ne baš dobru kuharicu i osobu u strahu od vječnog života' ukorivši je što ga je namamila na Twitter.

Nakon testiranja je li zaista riječ o svjetski poznatom književniku i jednom od najcjenjenijih suvremenih autora, Twitter je potvrdio kako je profil autentičan. Rushdie je u samo nekoliko dana privukao više od 22. 000 pratitelja.

Za Rushdijevo otvaranje profila na Twitteru vezana je i zanimljivost. Naime, jedan je korisnik već preuzeo njegovo ime te već postoji račun pod nazivom @salmanrushdie zbog čega je piscu preostao profil @SalmanRushdie1.

Književnik se već u svom trećem tweetu obratio osobi koja je posudila njegov identitet nazvavši ga 'lažnjakom' i tražeći od njega da napusti to ime.

Rushdie se prošle godine pridružio uglednom društvu poput Nobelom nagrađenih Doris Lessing i Harolda Pintera, osvojivši nagradu za životno djelo, Golden Pen Award.

Za roman 'Djeca ponoći' 1981. dobio je Bookerovu nagradu, a pažnju šire javnosti osvojio romanom 'Sotonski stihovi' osam godina kasnije.  Uvrijeđen sadržajem romana, navodnom blasfemijom i vrijeđanjem proroka Muhameda, iranski ajotolah Homeini bacio je fetvu na Rushdija zbog koje se pisac skrivao deset godina.