WROCLAW

Europski kulturni kongres za poljskog predsjedanja EU-om

19.09.2011 u 13:17

Bionic
Reading

U povodu svojeg šestomjesečnog predsjedanja Europskom unijom Poljska je od 8. do 11. rujna organizirala veliki Europski kulturni kongres u Wroclawu, ugostivši brojne poznate intelektualce i umjetnike, od sociologa Zygmunta Baumana preko Umberta Eca do spisateljice Dubravke Ugrešić

Wroclaw je četvrti grad po veličini u Poljskoj, no i jedan od onih s poviješću dugom više od tisuću godina. Stoga je on ujedno savršeno mjesto za održavanje Europskog kulturnog kongresa, simpozija koji je organizirala poljska vlada povodom svojeg predsjedanja Europskom unijom. Poljska je jedna od onih europskih zemalja koja često nije imala sreće u povijesti, razapeta između imperijalnih apetita Njemačke i Rusije, a od Drugog svjetskog rata (koji je započeo baš napadom na Poljsku) zarobljena iza Željezne zavjese komunizma.

Zato je interesantno promatrati polagan, ali siguran uspon Poljske od devedesetih do danas, i u ekonomskom, ali i kulturnom smislu, kao i sve veće samopouzdanje, koje se doduše još nije oslobodilo nacionalističkih natruha. U nekoj zapadnoeuropskoj zemlji šestomjesečni je mandat na čelu EU-a manje-više birokratsko odrađivanje poslova, dok je Poljska organiziranjem Europskog kulturnog kongresa željela pokazati i svoje kulturne i kreativne potencijale, ali i potaknuti raspravu o europskom identitetu.

Pritom se i iskupila za neke grijehe svoje totalitarne prošlosti, poput činjenice da je slavni sociolog Zygmunt Bauman 1968. antisemitskom kampanjom protjeran s Varšavskog sveučilišta, nakon čega je ostvario veliku karijeru u Velikoj Britaniji. U 2011. godini Bauman je ugledni gost poljske vlade koja ga je pozvala u Wroclaw da održi predavanje o kulturi u Europi. Baumana je službeno ugostio poljski ministar kulture, država je financirala objavu njegove knjige, a na kraju je slavni sociolog pred publikom od tri tisuće ljudi govorio o potrebi integracije emigranata koji dolaze u EU. 'Danas najveći izazov pred Europom nije ekonomski ili vojni, nego je riječ o duhovnom i intelektualnom. Svetost najmanjih detalja je način na koji je William Blake opisivao Europu. Često se događa da mala udaljenost, od 20 kilometara, razdvaja dva različita svijeta sa svojim jezikom, tradicijom i kulturom. Europa će nestati ukoliko se ne bude borila za različitost svojih jezika, lokalnih kultura i socijalnih tradicija', istaknuo je Bauman u svojem predavanju.

Četverodnevni kongres u Wroclawu posjetilo je oko 300 umjetnika i intelektualaca, a uz Baumana bili su Umberto Eco, Dubravka Ugrešić, Amos Oz, filozof Peter Sloterdijk, bivši češki predsjednik i dramatičar Vaclav Havel, kazališni režiser Jan Fabre, glazbenici poput Briana Enoa, Jonnyja Greenwoda i Krysztofa Pendereckog, dizajner Oliviero Toscani i mnogi drugi. Tema susreta bila je 'Umjetnost za društvenu promjenu', a brojne panele i diskusije nadopunjavali su likovne izložbe, koncerti i književne večeri.

Tijekom Europskog kulturnog kongresa dogodio se i sastanak svih europskih ministara kulture, no veću pažnju javnosti izazivali su događaji poput audiovizualnog performansa Briana Enoa ili spektakl koji je osmislila Grupa F, poznata po svojem 'vatrometnom teatru'.

Svi detalji tog ogromnog kulturnog skupa mogu se naći na službenim stranicama Europskog kulturnog kongresa