NOVITET IZ PROFILA

Kako je bilo odrastati kao Bin Laden?

09.09.2011 u 14:41

Bionic
Reading

'Odrastati kao Bin Laden' autorice Jean Sasson knjiga je koja se bavi najpoznatijim teroristom 21. stoljeća, napisana po svjedočanstvima Najwe i Omara bin Ladena, bivše supruge i sina kontroverznog Saudijca, dugogodišnjeg vođe Al Kaide

Napad na Svjetski trgovački centar u New Yorku 11. rujna 2001. godine zapravo je trenutak kada je započelo 21. stoljeće. Ako je prethodno bilo obilježeno velikim ratovima, od kojih su dva zaslužila i epitet svjetskih, u ovom stoljeću se čini da će glavni izvor smrti i nestabilnosti biti terorizam. Pritom se često ističe da je riječ o isključivo islamskom terorizmu, ali deset godina od 11. rujna nas je naučilo da se i moćne države znaju upuštati u terorističke aktivnosti, što prikrivaju pričama o borbi za slobodu i demokraciju.

Osama bin Laden
ključna je osoba Al Kaide, idejni pokretač napada na New York i najpoznatije lice islamskog terorizma pa ne čudi to da je o njemu napisano mnogo knjiga koje su analizirale njegove političke ideje, transformaciju od bogataškog sina do nomada koji pred američkim specijalcima bježi u planine Afganistana. Bin Laden je u međuvremenu smaknut u kontroverznoj akciji američkih specijalaca, jer Amerikancima očito nikad nije bilo u interesu suditi Osami. Tko zna što bi se tada sve saznalo, no i sve one informacije koje nudi knjiga 'Odrastati kao Bin Laden' ukazuju na to da je Osama bin Laden bio kompleksna ličnost koja nije samo tako odlučila postati terorist i ubojica.

Riječ je o knjizi koju je u Hrvatskoj objavio Profil, a danas predstavili novinarka Janja Franko i stručnjak za sigurnost Pavle Kalinić. 'Odrastati kao Bin Laden' napisala je američka autorica Jean Sasson, po svjedočanstvu Najwe i Omara bin Ladena, bivše supruge i sina kontroverznog Saudijca, ponudivši tako intiman pristup biografiji zloglasnog terorista.

Sudeći po onome što su ispričali Najwa i Omar bin Laden, Osama je bio obiteljski despot koji je na svoju suprugu gledao kao na tvornicu djece, dok je sinove sustavno tukao i zlostavljao te ih vodio na duge izlete u pustinju da bi ih očvrsnuo.

Zabranjeno je bilo družiti se s bilo kime tko nije musliman, obitelj se selila između Saudijske Arabije, Sudana i Afganistana, a Osama je postajao sve radikalniji u svojoj odanosti islamu, kao i u želji da započne sveti rat protiv nevjernika.

'Odrastati kao Bin Laden' je napeto štivo o čovjeku koji je promijenio svijet u kojem svi živimo; uspjeh knjige se najviše treba pripisati američkoj autorici Jean Sasson koja je zadobila povjerenje članova obitelji Bin Laden te njihovu priču vjerno i uzbudljivo prenijela na papir.