Književnost NOVITET IZ PROFILA

Kako je bilo odrastati kao Bin Laden?

'Odrastati kao Bin Laden' autorice Jean Sasson knjiga je koja se bavi najpoznatijim teroristom 21. stoljeća, napisana po svjedočanstvima Najwe i Omara bin Ladena, bivše supruge i sina kontroverznog Saudijca, dugogodišnjeg vođe Al Kaide

Napad na Svjetski trgovački centar u New Yorku 11. rujna 2001. godine zapravo je trenutak kada je započelo 21. stoljeće. Ako je prethodno bilo obilježeno velikim ratovima, od kojih su dva zaslužila i epitet svjetskih, u ovom stoljeću se čini da će glavni izvor smrti i nestabilnosti biti terorizam. Pritom se često ističe da je riječ o isključivo islamskom terorizmu, ali deset godina od 11. rujna nas je naučilo da se i moćne države znaju upuštati u terorističke aktivnosti, što prikrivaju pričama o borbi za slobodu i demokraciju.

Osama bin Laden
ključna je osoba Al Kaide, idejni pokretač napada na New York i najpoznatije lice islamskog terorizma pa ne čudi to da je o njemu napisano mnogo knjiga koje su analizirale njegove političke ideje, transformaciju od bogataškog sina do nomada koji pred američkim specijalcima bježi u planine Afganistana. Bin Laden je u međuvremenu smaknut u kontroverznoj akciji američkih specijalaca, jer Amerikancima očito nikad nije bilo u interesu suditi Osami. Tko zna što bi se tada sve saznalo, no i sve one informacije koje nudi knjiga 'Odrastati kao Bin Laden' ukazuju na to da je Osama bin Laden bio kompleksna ličnost koja nije samo tako odlučila postati terorist i ubojica.

Riječ je o knjizi koju je u Hrvatskoj objavio Profil, a danas predstavili novinarka Janja Franko i stručnjak za sigurnost Pavle Kalinić. 'Odrastati kao Bin Laden' napisala je američka autorica Jean Sasson, po svjedočanstvu Najwe i Omara bin Ladena, bivše supruge i sina kontroverznog Saudijca, ponudivši tako intiman pristup biografiji zloglasnog terorista.

Sudeći po onome što su ispričali Najwa i Omar bin Laden, Osama je bio obiteljski despot koji je na svoju suprugu gledao kao na tvornicu djece, dok je sinove sustavno tukao i zlostavljao te ih vodio na duge izlete u pustinju da bi ih očvrsnuo.

Zabranjeno je bilo družiti se s bilo kime tko nije musliman, obitelj se selila između Saudijske Arabije, Sudana i Afganistana, a Osama je postajao sve radikalniji u svojoj odanosti islamu, kao i u želji da započne sveti rat protiv nevjernika.

'Odrastati kao Bin Laden' je napeto štivo o čovjeku koji je promijenio svijet u kojem svi živimo; uspjeh knjige se najviše treba pripisati američkoj autorici Jean Sasson koja je zadobila povjerenje članova obitelji Bin Laden te njihovu priču vjerno i uzbudljivo prenijela na papir.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još