SPAS U VOLONTERIMA

Knjižara u kojoj je sniman 'Notting Hill' pred zatvaranjem

25.08.2011 u 10:14

Bionic
Reading

Kako smo pratili u nedavnim medijskim izvještajima, tijekom uličnih nereda u Londonu razjarena masa je u jednom trenutku krenula u masovni pljačkaški pohod. Krali su se skupi tehnički uređaji, od flat screen televizora do iPodova i iPadova, a mnogi su bili zainteresirani i za odjeću i obuću, po mogućnosti što poznatije marke. Zanimljivo, malobrojne preostale knjižare bile su sigurne od bijesnog puka, kojega je mentalitet potrošačkog društva naučio da želi sve osim knjiga

Prije samo desetak godina situacija je bila značajno drukčija, na što podsjeća i romantična komedija 'Notting Hill' iz 1999. U njoj Julia Roberts manje-više glumi samu sebe, odnosno veliku holivudsku zvijezdu Annu Scott, koja započinje romansu s vlasnikom knjižare. Njega glumi Hugh Grant, dok je knjižara u pitanju The Travel Bookshop, u kojoj se odigrava i jedna od ključnih scena filma. Iako se i u samom filmu spominjalo da Grantov lik ima određenih poslovnih problema sa svojom knjižarom posvećenom vodičima za putovanja i putopisima, to očito nije problem da knjižar živi u relativno prostranom stanu, naravno s odgovarajuće ekscentričnim cimerom.

Film je jedno, a realnost drugo, kako se pokazuje ovih dana, jer kultnoj knjižari The Travel Bookshop prijeti zatvaranje. Kako javlja Guardian, ukoliko se u sljedeća dva tjedna ne pronađe kupac, knjižari prijeti zatvaranje, a zaposlenicima prijavljivanje na zavod za zapošljavanje. Iako je The Travel Bookshop bila popularna atrakcija za turiste, to je nije spasilo od ekonomske krize u kojoj se Velika Britanija nalazi već nekoliko godina.

Kraj knjižare, koja je otvorena prije 32 godine, pokušavaju odgoditi lokalni umjetnici Notting Hilla, koji se nude za volonterski rad u The Travel Bookshop. Pjesnikinja Olivia Cole kaže da je provela mnogo vremena u The Travel Bookshopu, 'radeći i sanjareći', te je spremna jedan dan u tjednu volontirati u knjižari, s ciljem da se tako smanje troškovi poslovanja. Deklarativna podrška stigla je i iz Hollywooda, odnosno od Aleca Baldwina (u 'Notting Hillu' glumio je dečka Julije Roberts), koji je preko Twittera pozvao na spas The Travel Bookshop. Podršku je pružio i scenarist 'Notting Hilla' Richard Curtis.

Ipak, ako se uzme u obzir kako stvari već duže vrijeme stoje u knjižarskoj industriji, bit će teško spasiti The Travel Bookshop. Nedavno je i veliki američki lanac knjižara Borders najavio zatvaranje, a neki već i predviđaju da će knjige same po sebi ubrzo postati zastarjele. Tako će 'Notting Hill' postati ne samo još jedna u nizu romantičnih komedija Julije Roberts, nego i svojevrsni muzejski primjerak vremena kada su knjižare doista postojale.