NAJPLAĆENIJI PISAC

Patterson u godini pisanjem zaradio 84 milijuna dolara

18.08.2011 u 15:19

Bionic
Reading

Američki književnik James Patterson našao se na prvome mjestu liste najbolje plaćenih pisaca svijeta časopisa Forbes, zaradivši u razdoblju od svibnja 2010. do travnja 2011. 84 milijuna dolara.

Time je daleko nadmašio zaradu jedne od najprodavanijih američkih spisateljica Danielle Steel, koja se nalazi na drugome mjestu s 35 milijuna dolara zarade u proteklih godinu dana.

Patterson je najpoznatiji po trilerima, posebice seriji detektivskih romana u kojima je glavni lik američki psiholog Alex Cross. Nakon filmova Kolekcionar (1997.) i Paukova zavjera (2001.) u kojima Crossa glumi Morgan Freeman, upravo se snima novi film iz toga serijala koji će biti lansiran iduće godine, s Tylerom Perryjem u glavnoj ulozi.

Taj izuzetno plodan autor, koji često sudjeluje u koautorskim projektima s drugim autorima, u proteklih je godinu dana objavio deset od ukupno 17 knjiga dogovorenih navodno 150 milijuna dolara vrijednim ugovorom s izdavačkom kućom Hachette.

Na trećem mjestu Forbesove liste nalazi se Stephen King sa zaradom od 28 milijuna dolara.

Među prvih deset nije se, međutim, našla britanka JK Rowling, autorica serijala o malom čarobnjaku Harryju Potteru, čija zarada, prema Forbesu, u protekloj godini nije premašila pet milijuna dolara.

Forbes listu sastavlja na temelju podataka o prihodima, kao i informacijama prikupljenih preko književnih agenata, menadžera i izdavača.