Književnost 40,000 DJELA

British Library nudi klasike na iPadu

British Library, britanska nacionalna knjižnica čiji arhiv broji milijune naslova, u sklopu svojih nastojanja da što više sadržaja učini dostupnim široj javnosti odlučila je više od 40 tisuća djela klasične književnosti digitalizirati u cjelovitom obliku, zajedno s originalnim oznakama stranica i ilustracijama, piše BBC

Sadržaj knjiga bit će potpuno digitaliziran i dostupan na iPad aplikaciji i to zajedno s originalnim oznakama stranica i ilustracijama, za razliku od običnog formatiranja uobičajenog za druge tipove e-knjiga.

Riječ je o djelima klasične književnosti 18. i 19. stoljeća, koja uključuju romane, poeziju i prikaze povijesnih događaja.

Za pristup cjelovitoj kolekciji korisnici će plaćati mjesečnu pretplatu u iznosu od 1,99 funta.

'E-knjige obično su dvodimenzionalne, dosadne za gledanje. Jedna od ljepota ovog projekta leži upravo u tome što nastoji u digitalnom obliku prenijeti ljepotu same knjige', kazao je Simon Bell iz British Library.

Prema njegovim riječima, Appleova iPad aplikacija odabrana je kao portal za lansiranje ovog servisa jer njezino sučelje osjetljivo na dodir omogućuje stvaranje dojma listanja knjige. No, budući da potpuno digitaliziran tekst zauzima daleko više memorije od običnih e-knjiga, djela neće biti 'skidana' na iPad, već će se pohranjivati u 'online cloudu'.

Knjižnica je priopćila kako se nada da će u budućnosti servis biti dostupan i na drugim mobilnim uređajima te već razgovara s nizom mogućih partnera, uključujući Amazon. Nakon povlačenja Microsofta iz projekta digitalizacije kolekcije britanske nacionalne knjižnice, ona je nedavno potpisala sporazum s Googleom o digitalizaciji 250 tisuća djela iz javne domene, koja će u budućnosti također postati dostupna u elektronskom obliku.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još