AVIONSKA KNJIŽEVNOST

Tony Parsons seli na londonski Heathrow da bi pisao

03.08.2011 u 09:59

Bionic
Reading

U sklopu projekta 'writer-in-residence' britanski pisac Tony Parsons idućih će sedam dana provesti u londonskoj zračnoj luci Heathrow, lutajući njezinim terminalima u potrazi za ljudima i događajima, susretima i rastancima koji će poslužiti kao inspiracija za njegovu novu knjigu

Iako će spavati u jednom od obližnjih hotela, Parsons, novinar i pisac, autor poznatog romana 'Čovjek i dječak' (1999), koji je 2001. proglašen britanskom knjigom godine, dane će provoditi u šetnjama zračnom lukom i razgovorima s putnicima i osobljem. Cilj mu je, kako je rekao, 'iskoristiti svoj boravak da ponovno udahne život žanru 'aerodromskog romana''.

'Zračne su luke prizorište ekstremnih emocija, ljudi dolaze i odlaze, a iskustva počinju i završavaju. Pružila mi se nevjerojatna prilika živjeti na Heathrowu i pisati o ljudima na čije živote on utječe. Jedva čekam podijeliti svoja iskustva i oživjeti žanr aerodromskog romana u svojoj prvoj zbirci kratkih priča', kazao je Parsons, velik obožavatelj romana 'Aerodrom' Arthura Haileyja iz 1960-ih.

Zbirka kratkih priča 'Polasci: sedam priča s Heathrowa' bit će 13. po redu Parsonsova knjiga, koji je formulu za uspjeh pronašao usredotočivši se na muke muškaraca u 30-ima. Neki od njegovih najprodavanijih romana su 'My Baby' (2001), 'Muž i žena' (2003), 'Obitelj' (2004), 'Priče naše mladosti' (2006), 'Moja najdraža supruga' (2007), 'Novi početak' (2009) i 'Men From the Boys' (2010). Njegovi se romani u pravilu bave problemima u odnosima, emocionalnim dramama i traumama modernih ljudi.

Projekt priča s Heathrowa sponzorira tvrtka koja upravlja tom zračnom lukom. U istom projektu sudjelovao je filozof i književnik Alain de Botton, koji je 2009. objavio knjigu 'Dnevnici s Heathrowa'.

Parsonsov tjedan na Heathrowu počinje 3. kolovoza, knjiga će biti objavljena u listopadu, a putnicima će potom biti podijeljeno pet tisuća besplatnih primjeraka.