LAUREATI BULWER-LYTTONA

Od mrtvih vrabaca do nagrade za lošu prozu

27.07.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Stručni žiri nagrade Bulwer-Lytton i ove je godine odabrao laureata lošeg pisanja. Dobitnica nimalo laskave titule je Sue Fondrie, autorica uvoda u kojemu misli uspoređuje s ubijenim pticama

Sue Fondrie iz Wisconsina dobitnica je nagradu Bulwer-Lytton za rečenicu u kojoj zaboravljene uspomene uspoređuje s mrtvim vrapcima. 'Cherylin um okretao se kao vjetrenjača, sjeckajući njezine misli nalik na vrapce u krvave komadiće koji su padali na tlo gomilajuću hrpu njezinih zaboravljenih uspomena', zapisala je Fondrie.

Ovogodišnja pobjednička rečenica ujedno je najkraći uvod koji je pobijedio na natječaju 29-godišnje tradicije, kazao je Scott Rice, profesor Sveučilišta San Jose i utemeljitelj nagrade.

Nagrada je dobila ime po britanskom autoru Edwardu Georgeu Bulwer-Lyttonu čiji roman 'Paul Clifford' iz 1830. potječe s dobrano izlizanim uvodom 'Bila je mračna i olujna noć'.

Na ideju o bizarnoj nagradi Rice je došao ispravljajući studentske eseje koji su nerijetko počinjali upravo gore navedenim Bulwer-Lyttonovim uvodom o mračnoj olujnoj noći. Na natječaj se mogu prijaviti svi ljubitelji pisane riječi koji smisle što besmisleniji uvod u (neobjavljeni) roman.