Književnost PISAC POD PRITISKOM

FBI natjerao Hemingwaya u samoubojstvo?

Samoubojstvo Ernesta Hemingwaya moglo je biti velikim dijelom posljedica nervoze koju je veliki američki romanopisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1954. osjećao zbog nadzora američke savezne obavještajne agencije FBI zbog njegovih veza s Kubom, tvrdi njegov bliski prijatelj i suradnik Aaron Edward Hotchner

Hotchner, američki izdavač, romanopisac, dramatičar i biograf, izjavio je kako danas vjeruje da je to što je FBI nadzirao poznatog Nobelovca 'značajno pridonijelo njegovu nemiru i samoubojstvu' prije 50 godina.

U članku za list New York Times, Hotchner priznaje kako je bio 'žalosno pogrešno procijenio' prijateljev strah od saveznih istražitelja, koji je još godinama nakon njegove smrtni odbacivan kao posljedica paranoidnih obmana.

No, FBI je objavom svojeg dosjea o Hemingwayu na 127 stranica 1983. potvrdio da je tog nadzora doista bilo.

Hotchner tvrdi kako se Hemingway neposredno prije samoubojstva 1961. u dobi od 61 godine žalio da ga savezni agenti prate i čine mu pakao od života. 'To je najgori mogući pakao. Užasan pakao. Sve se prisluškuje. Ne mogu koristiti telefon, presreću mi poštu', kazao je tako jednom prilikom Hemingway.

'U godinama nakon njegovog samoubojstva pokušao sam umanjiti važnost Ernestovog straha od FBI-ja, što je moja žalosna pogrešna procjena, s obzirom na činjenicu postojanja FBI-jevog dosjea. Danas vjerujem da je istinski osjećao da ga nadziru, i da je to značajno pridonijelo njegovom nemiru i samoubojstvu', kaže Hotchner.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još