'S TINOM U VRGORCU'

Festival posvećen 120. godišnjici rođenja velikog pjesnika

29.06.2011 u 09:18

Bionic
Reading

Festival posvećen jednom od najvećih hrvatskih pjesnika, Tinu Ujeviću, ove godine će se održati u njegovom rodnom Vrgorcu, i to od 30. lipnja do 5. srpnja. S Tinom u Vrgorcu, kako je naziv ove manifestacije, otvara se izvedbom predstave Vlade Gotovca 'Domahujem životu'

Vjerojatno nema osobe u Hrvatskoj koja ne zna barem jedan stih Tina Ujevića, čak i ako nije svjesna da je to njegov stih. Ovaj veliki pjesnik i boem pisao je poeziju koja je istovremeno bila duboka i potresna, a istovremeno vrlo razumljiva i prijemčiva. Za čitanje Ujevića nikad nije bilo potrebno imati uza sebe enciklopediju, nego tek otvoreno srce i um, jer njegova 'Svakidašnja jadikovka' je zapravo svačija. Razlika je, naravno, u tome da ju je samo Tin Ujević znao i umio izraziti na način koji će rezonirati kroz desetljeća, pa i danas.

Ujević je rođen prije točno 120 godina te se ove godine njegov rođendan proslavlja u Vrgorcu, rodnom mjestu velikog pjesnika. Glumac Goran Matović organizirao je višednevnu manifestaciju pod nazivom S Tinom u Vrgorcu, koja započinje 30. lipnja, izvedbom predstave Vlade Gotovca 'Domahujem životu'. U Gotovčevom komadu će nastupiti Boris Svrtan, Goran Grgić, Vedran Mlikota i Dinka Vuković te sam Matović. Također, scensko događanje bit će obogaćeno isječcima iz dokumentarnog filma Bogdana Žižića 'Vlado Gotovac – moj slučaj'.

Festival S Tinom u Vrgorcu izrastao je iz tradicionalne književne manifestacije, upotpunjen bogatim programom kojim se želi u jednom dijelu svijeta uspostaviti 'teatar poezije', te različitim multimedijskim događanjima Vrgorac tih dana pretvoriti u grad poezije. Osim Ujevića, pripremljena su i događanja posvećena književnom djelu Radovana Ivšića i Vesne Parun, a očekuju se i gostovanja mnogih suvremenih pjesnika, poput Roberta Roklicera, Petra Gudelja i drugih.

S Tinom u Vrgorcu završava 5. srpnja, dakle točno na 120. godišnjicu Ujevićeva rođenja, i to dodjelom nagrade za najljepšu zbirku poezije Društva hrvatskih književnika.