EUROCON

Tri nagrade hrvatskom SF-u

21.06.2011 u 10:49

Bionic
Reading

Na Euroconu održanom u Stockholmu ovog vikenda dodijeljene su nagrade Europskog društva za znanstvenu fantastiku, a od ukupno jedanaest nominacija, Hrvatska je osvojila tri nagrade

Najboljim europskim ZF časopisom proglašen je hrvatski Ubiq, izdanje izdavačke kuće Mentor iz Zagreba, koji zajednički uređuju Tomislav Šakić i Aleksandar Žiljak. Ubiq se prodaje u knjižarama, izlazi dvaput godišnje - dosad je izašlo osam brojeva - a osim domaćih književnih uradaka objavljuje i domaće i strane teorijske radove o fantastici. Nagradu naš časopis dijeli ex aequo s ruskim webzinom Fantlab.ru, a u konkurenciji je Ubiq bio jedno od rijetkih tiskanih izdanja - svi ostali, pa i slavni švedski Jules Verne Magazinet, odavno izlaze samo na internetu.

SFerin fanzin Parsek osvojio je nagradu Spirit of Dedication u kategoriji fanzina. 'Jako sam sretan što je Parsek – najstariji fanzin na ovim prostorima – dobio nagradu kao najbolja publikacija takve vrste u Europi. Nije to priznanje samo mom radu već i svim autorima koji su u duhu pravih pripadnika fandoma znanstvene fantastike svoje priče objavljivali u jednom tradicionalnom znanstvenofantastičnom mediju – fanzinu', izjavio je Boris Švel, urednik Parseka, službenog fanzina udruge SFera.

Ivan Mavrović osvojio je nagradu Spirit of Dedication u kategoriji mladog umjetnika.

Ovo je velik povratak Hrvatske na profesionalnu europsku SF scenu – ESFS Award nije pripala nikome iz Hrvatske od kraja 80-ih, kada je za ovu nagradu dobio Igor Kordej, a dvaput ju je za najbolji europski SF časopis dobio sad legendarni Sirius. Iduće godine, Eurocon se održava u Zagrebu, u terminu i prostoru nacionalne konvencije SFeraKon.