Književnost NAGRADE ESFS

Hrvati nominirani za najbolji europski SF projekt

  • Autor: tportal.hr
  • 21.6.2011 11:08:00
  • 8.6.2011 10:42:25

Rumunjski fandom nominirao je stranicu www.sfera.hr u kategoriji za najbolji projekt na webu za nagradu Europskog društva za znanstvenu fantastiku koja se dodjeljuje svake godine u sklopu Eurocona, europske konvencije znanstvene fantastike

Nominacije za ove nagrade može poslati organizirani SF fandom svake zemlje nakon što provede glasovanje, a običaj je da svaka zemlja nominira svoje vlastite projekte. Tako je glasovanje hrvatskih obožavatelja znanstvene fantastike obavljeno proljetos na pazinskom Istrakonu, gdje je niz predstavnika hrvatskih udruga koje se bave ovim područjem, odlučio koga i što će nominirati u ime Hrvatske.

'Zaista smo se vrlo ugodno iznenadili rumunjskom nominacijom i strašno smo veseli što je website društva SFera jedan od rijetkih projekata koje je nominirala neka druga zemlja. Inače, SFera već nekoliko godina aktivno surađuje s Rumunjskim društvom za znanstvenu fantastiku i fantasy SRSFF  i uz njihovu pomoć niz hrvatskih SF autora objavilo je svoje priče na rumunjskom', izjavila je Mihaela Marija Perković, voditeljica odnosa s javnošću društva SFera.

Hrvatska ima ukupno 11 nominacija u devet kategorija:


Hall of Fame
Najbolji autor: Milena Benini
Najbolji umjetnik: Igor Kordej
Najbolji prevoditelj: Mirel Komad
Najbolji časopis: Ubiq
Najbolji nakladnik: Algoritam
Najbolji promotor: Davor Šišović

Spirit of Dedication (za radove nastale između dva Eurocona 2010/2011)
Najbolji likovni umjetnik:Ivan Mavrović

Najbolji fanzin: Parsek
Najbolja dramska prezentacija/autorica performansa: Tajana Štasni
Najbolji web projekt: www.sfera.hr, www.nosf.net

O dobitnicima će se odlučiti za točno deset dana u Stockoholmu, na svečanoj dodjeli ESFS nagrada u sklopu ovogodišnjeg Eurocona koji ugošćuje Švedska. Počasni gosti su Ian McDonald, nagrađivani britanski pisac koji je prošle godine gostovao na zagrebačkom SFeraKonu, američka spisateljica Elizabeth Bear, švedski pisac John-Henri Holmber te finski pisac Jukka Halem.

Idući Eurocon pod nazivom Kontakt održat će se u Zagrebu, od 26. do 29. travnja 2012
, a za sada su kao počasni gosti potvrđeni američki pisac Tim Powers i hrvatski autor stripa i književnik Darko Macan. Sve detalje o zagrebačkom Euroconu, možete pronaći ovdje.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još