INTERVJU: TERRY EAGLETON

Papa me ne bi smatrao katolikom, ali ne smatram ni ja njega

21.05.2011 u 10:00

Bionic
Reading

Britanski književni teoretičar Terry Eagleton je, uz neizbježnog Slavoja Žižeka, najveća zvijzeda ovogodišnjeg Subversive Film Festivala, na kojem će se publici predstaviti subotnjim predavanjem na temu 'Mitologija Marxa'. U intervjuu za tportal Eagleton je govorio o marksizmu, islamskom radikalizmu te se osvrnuo i na svoju legendarnu knjigu 'Uvod u književnu teoriju'

Terry Eagleton već odavno zna kako je to biti intelektualna zvijezda. U redu, nije da za tobom trče paparazzi čim iskoračiš iz kuće, a nije ni da se zarađuju milijuni, ali postoji čvrst krug obožavatelja koje će uvijek zanimati što ovaj književni teoretičar ima za reći.

Eagleton je u međuvremenu napisao desetine knjiga, a među najpoznatijima su njegova esencijalna 'Uvod u književnu teoriju', ali i djela o marksizmu. Najsvježija je 'Zašto je Marx bio u pravu', čiji je hrvatski prijevod objavila Naklada Ljevak.

Baš kao zvijezda koja će ti pokloniti taman onoliko vremena koliko želi, no u tom periodu pokloniti i punu pažnju, Eagleton je u petak popodne strpljivo odgovarao na pitanja novinara, spremnih na intervju pod svaku cijenu. U razgovoru za tportal Eagleton je objašnjavao važnost Marxa, prisjetio se svojeg puta od umjerene do malo manje umjerene ljevice, analizirao posljedice rata protiv terora i pripadajućeg islamskog radikalizma, ali nije štedio ni kritiku na račun pisaca poput Martina Amisa, profesionalnog provokatora Christophera Hitchensa i ateističkog gurua Richarda Dawkinsa.

Iskreno je govorio o svojem kompleksnom odnosu prema vjeri i svojem animozitetu prema Katoličkoj crkvi. Pritom je bio većinom nasmiješen i opušten, pa je otkrio i svoju ljubav prema krimićima te prezir prema ljubićima, barem onima koje je štancala Barbara Cartland.