Književnost INTERVJU: TERRY EAGLETON

Papa me ne bi smatrao katolikom, ali ne smatram ni ja njega

Britanski književni teoretičar Terry Eagleton je, uz neizbježnog Slavoja Žižeka, najveća zvijzeda ovogodišnjeg Subversive Film Festivala, na kojem će se publici predstaviti subotnjim predavanjem na temu 'Mitologija Marxa'. U intervjuu za tportal Eagleton je govorio o marksizmu, islamskom radikalizmu te se osvrnuo i na svoju legendarnu knjigu 'Uvod u književnu teoriju'

Terry Eagleton već odavno zna kako je to biti intelektualna zvijezda. U redu, nije da za tobom trče paparazzi čim iskoračiš iz kuće, a nije ni da se zarađuju milijuni, ali postoji čvrst krug obožavatelja koje će uvijek zanimati što ovaj književni teoretičar ima za reći.

Eagleton je u međuvremenu napisao desetine knjiga, a među najpoznatijima su njegova esencijalna 'Uvod u književnu teoriju', ali i djela o marksizmu. Najsvježija je 'Zašto je Marx bio u pravu', čiji je hrvatski prijevod objavila Naklada Ljevak.

Baš kao zvijezda koja će ti pokloniti taman onoliko vremena koliko želi, no u tom periodu pokloniti i punu pažnju, Eagleton je u petak popodne strpljivo odgovarao na pitanja novinara, spremnih na intervju pod svaku cijenu. U razgovoru za tportal Eagleton je objašnjavao važnost Marxa, prisjetio se svojeg puta od umjerene do malo manje umjerene ljevice, analizirao posljedice rata protiv terora i pripadajućeg islamskog radikalizma, ali nije štedio ni kritiku na račun pisaca poput Martina Amisa, profesionalnog provokatora Christophera Hitchensa i ateističkog gurua Richarda Dawkinsa.

Iskreno je govorio o svojem kompleksnom odnosu prema vjeri i svojem animozitetu prema Katoličkoj crkvi. Pritom je bio većinom nasmiješen i opušten, pa je otkrio i svoju ljubav prema krimićima te prezir prema ljubićima, barem onima koje je štancala Barbara Cartland.  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još