Književnost OBLJETNIČKO IZDANJE

Tko sve dolazi na Festival europske kratke priče

Festival Europske kratke priče ove godine slavi desetljeće postojanja. FEKP će trajati od 29. svibnja do 3. lipnja, imat će programe u Zagrebu i Splitu, a među gostima se mogu očekivati i imena poput mladog izraelskog pisca Etgara Kereta, Njemice Julije Franck i raznih drugih autora iz svijeta

Iako se danas u književnoj industriji sve vrti oko romana, pa čak i serijala, neke druge književne forme jednako su vrijedne, iako im se ne daje zaslužena pažnja. U takvoj se situaciji našla i kratka priča, čije su vrhunce ispisali Čehov, Guy de Maupassant, Hemingway, Borghes, Carver i drugi, svaki na vrlo specifičan način. Danas divne priče piše, primjerice, Annie Proulx, autorica 'Planine Brokeback', koja je potresna destilacija jedne nesretne ljubavi predstavljena u strogo suzdržanom stilu. Zato jest možda i pomalo iznenađujuće, ali vrlo ugodno to da ove godine Festival europske kratke priče slavi svoje deseto izdanje.

Festival europske kratke priče jedna je od najvitalnijih domaćih književnih manifestacija, koja je u Hrvatsku dovela imena poput Davida Albaharija ili dobitnika Bookera DBC Pierrea, ali i otkrila domaćoj publici živahnu baskijsku književnu scenu. FEKP nudi uvid u raznolikost suvremene kratkopričaške produkcije, ostavljajući prostora i za domaće literarne snage.

Kao i većinom do sada, festival započinje 29. svibnja tradicionalno gurmanski, manifestacijom 'Čuvajte se: hrvatski umjetnici kuhaju!', a ove godine svoje će kulinarsko umijeće predstaviti Zoran Ferić, Senko Karuza, Robert Mlinarec i Boris Greiner. Na prvoj tribini Festivala europske kratke priče razgovarat će se o humoru, pod naslovom 'Priča i smije'. Diskutirat će kritičar i pisac Robert Perišić, izraelski humorist Keret i Amerikanac Arnon Grunberg. U sljedećim danima raspravljat će se o odnosu kratke priče i filma, zapitati o erosu u književnosti, a zadanu temu će svaki put elaborirati nova ekipa, između ostalih Maja Hrgović, Zoran Ferić i Boris Dežulović. Legendarni feralovac govorit će o književnosti i politici.

Naravno, na ovom festivalu bit će i mnogo javnih čitanja, na kojima će nastupiti doista reprezentativna ekipa: od domaćih, primjerice, Zoran Malkoč i Mima Simić, a među gostima su i Slovenac Andrej Blatnik te Georgi Gospodinov, Phillip O'Calleaigh, Fride Grytten i dr. Tako bogat program traži više lokacija, pa će se Festival europske kratke priče događati od Bookse, Profil Megastorea, SC-a do Močvare, odnosno u Splitu u klubovima Quasimodo i Ghetto te Gradskoj knjižnici.

Osim književnih programa, strane goste izabrani domaćin provest će kroz gradove koje budu posjetili, dakle Zagreb i Split. Umjetničko-turistički vodič za metropolu je Boris Greiner, a tajne Splita strancima će razotkriti Jurica Pavičić. Zanimljiva bi trebala biti i diskusija na temu 'Kratka priča: festivali, inicijative, objavljivanje, umrežavanje' koja je zakazana za 31. svibnja u Booksi, na kojoj će govoriti iskusni profesionalci iz izdavaštva te europskih književnih udruga i saveza. S obzirom na aktualna recesiju i krizu u izdavaštvu, bit će dobro saznati kakve su alternative i nudi li Europa što za kulturu.

Zatvaranje Festivala europske kratke priče, koji se na dva dana seli u Split, zakazano je za večer 3. lipnja, u klubu Močvara, ludim literarnim partyjem na kojem bi prisutne trebao rasplesati DJ Mario Kovač.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još