KNJIGA NA IPADU

Jergović: Pitomo, fancy i pomalo scary

12.05.2011 u 07:00

Bionic
Reading

U atmosferi sasvim suprotnoj onoj koja inače vlada na književnim okupljanjima slična karaktera, predstavljen je roman prvijenac novinarke Merite Arslani pod nazivom 'Anđeli će samo zaspati'

Predstavljanje debitantskog djela novinarke Jutarnjeg lista Merite Arslani u Matiz Lounge bar, gdje je održano, privuklo je nemali broj posjetitelja. Razlog gužvi, ne umanjujući pritom autoričine literarne sposobnosti, vjerojatno nije probuđena strast za čitanjem kod domaće publike, već činjenica da je posrijedi bila prva promocija knjige u tiskanom i elektronskom obliku u Hrvatskoj.

Zovu književnosti i suvremene tehnologije nije odolio ni predsjednik Ivo Josipović te se našao u publici među brojnim predstavnicima medija, nekolicinom ljubitelja tehnologije, znatiželjnicima i autoričinim prijateljima. Premda iznimno zadovoljan djelom dostupnim na iPadu, predsjednik Josipović je, u razgovoru s novinarima, istaknuo da to nipošto ne znači da će odustati od papirnatih izdanja.

Na predstavljanju su, osim same autorice, govorili novinarka i pjevačica Ida Prester i pisac Miljenko Jergović, uz Nevenu Rendelli kao moderatoricu.
Riječima kako se radi o knjizi koja je uspješno srušila i to malo predrasuda koje je imala, Prester je uvela u razgovor o djelu. Kao osoba bliska glazbi zaključila je kako je upravo ona ključni dio djela.

'Totalno emo knjiga u kojoj glavnu ulogu igraju pjesme Barryja Whitea', kazala je Prester šaljivo dodavši da je po njezinu sudu sigurno riječ o novom bestseleru koji će možda konkurirati 'Goloj istini' Nives Celzijus.

Književnik Miljenko Jergović koji je imao ulogu promatrača u nastajanju romana, posjetiteljima je slikovito dočarao što ih čeka u knjizi. 'Večerašnji skup savršeno oslikava ono što je atmosfera knjige: pitomo, fancy, ali i pomalo scary', kazao je Jergović, poredbu objasnivši rečenicom – 'Sve je fino, a sad ćete umrijeti.' Iako priznaje da je od samog početka jasno kako će završiti, Jergović je svima preporučio roman nazvavši ga 'potpuno neutješnom, ali i najljepšom knjigom o umiranju'.

Suprotno veseloj atmosferi s promocije, djelo Merite Arslani donosi priču o mladoj ženi, suočenoj s nimalo vedrom vijesti o svojoj skoroj smrti. Iako daleko od angeologijskih trendova, Arslani je u sve uplela i anđela. Sama autorica istaknula je da je na ideju došla potaknuta gubitkom roditelja kojima je i posvetila djelo. Bez lažne skromnosti, kazala je da je u travnju, kada je u ruci držala primjerak knjige bila ponosna i da joj je pao golem kamen s leđa.