Književnost SFERAKON 2011.

Uživajte u bogatom programu ovogodišnje konvencije

  • Autor: tportal.hr
  • 9.5.2011 16:00:56
  • 9.5.2011 14:18:36

33. dani znanstvene fantastike održat će se od 13. do 15. svibnja u prostorijama Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu

I ove godine, tri dana SFeraKona obiluju žanrovskim i popularno-znanstvenim predavanjima, prezentacijama, okruglim stolovima, filmskim programom, tribinama, kvizovima i zabavnim radionicama.

SFeraKon 2011.
Zbirka najboljih SF priča
Posjetitelji će, već tradicionalno, dobiti zbirku najboljih SF priča pristiglih na natječaj Društva SFera i Mentora. Ovogodišnja, 17. po redu zbirka nosi naslov '[...]' (znak kojim se zamjenjuje dio teksta koji nedostaje, poznat pod nazivom lakuna).

Ljubiteljima SF-a i fantasyja nude se brojna predavanja: 'Svemirska tehnologija i privatne tvrtke' Ante Radonića te 'Philip K. Dick u 'Tvornici snova'' Tomislava Hrastovčaka, uz objašnjenje 'Zašto je Hollywood poludio za Dickom i kako je sve to počelo'.

Novinar, prevoditelj, teoretičar, povjesničar i kritičar Marko Fančović održat će predavanje 'Kako oprati Lovecraftovo prljavo rublje' - tematiziranje serijala Laundry ('Bob Howard') Charlieja Strossa kao (post)moderne revitalizacija horora i njegova značenja u današnjoj fantastici.

Posjetitelji će saznati ponešto i o 'Bankarskim zavjerama i povijesti sukoba' na predavanju Brune Oreškovića. Zatim, tu je cijeli niz zanimljivosti: 'Transhuman Space' Tomislava Nazifovića, 'Temeljni pristupi holivudskim ekranizacijama stripova' Dejana Šiptara, 'Bijeg ili vizualizacija boljeg svijeta' Ljubice Uvodić Vranić, 'Digitalno retuširanje u SF filmu' Tihonija Brčića te 'Što znači biti čovjek? Proces dehumanizacije' Danijela Vasilja, koji istražuje aspekte mentalnog i socijalnog života koristeći klasičnu i suvremenu znanstvenu fantastiku kao kontekst istraživanja: 'Neka od pitanja koja ćemo istražiti uključuju što to znači biti čovjek, što se događa kada izuzmemo ljude iz te kategorije te je li 'ljudskost' možda i najvažniji kriterij u odlučivanju kako trebamo postupati prema drugima?'

Popis svih predavanja pogledajte na službenoj stranici SFeraKona 2011.

SFeraKon 2011.
Dave Lally
Ovogodišnji SFeraKon ima čak četiri počasna gosta. Posebno zbog Eurocona, koji će se sljedeće godine održati u Zagrebu, organizatori će ugostiti predsjednika Europskog SF društva Davea Lallyja te srpske pisce fantastike i horora Gorana Skrobonju, Ota Oltvanjija i Darka Tuševljakovića.

Trajanje SFeraKona po danima:
• petak, 13. svibnja, 19 – 24 h
• subota, 14. svibnja, 12 – 24 h
• nedjelja, 15. svibnja, 12 – 20 h

SFeraKon 2011. se odvija u prostorijama FER-a (Fakulteta elektrotehnike i računarstva) u Zagrebu, Unska 3 (ulaz na SFeraKon je iz Vukovarske).

Kotizacija za sva tri dana, koliko traje konvencija, iznosi 90 kuna.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još