CUM GRANO SALIS

Pet hrvatskih romana u utrci za Mešu Selimovića

27.04.2011 u 12:04

Bionic
Reading

Selektori 11. međunarodnih susreta Cum grano salis odabrali su 16 romana koji su ove godine nominirani za književnu nagradu Meša Selimović

Akademik Zdenko Lešić (BiH), književna kritičarka Jasmina Vrbavac (Srbija), književnica Ivana Šojat Kuči (Hrvatska) i pjesnik Pavle Goranović (Crna Gora) ovogodišnji su selektori 11. međunarodnih susreta Cum grano salis koji će se održati u Tuzli od 1. do 4. rujna ove godine, pišu e-novine.

O najboljem romanu odlučit će žiri u sastavu Ferida Duraković, Enver Kazaz, Miljenko Jergović, Vladimir Arsenić i Andrej Nikolaidis. Zdenko Lešić selektor za Bosnu i Hercegovinu predložio je romane 'Ljudi koji su sadili drveće' Josipa Mlakića, 'Ljepši kraj' Bekima Sejranovića, 'Gospodska ulica' Ranka Risojevića, 'Treće poluvrijeme' Emira Imamovića Pirkea.

Ivana Šojat Kuči, selektorice za Hrvatsku predložila je roman 'Zavičaj, zaborav' Ludwiga Bauera, 'Zbirka otrova' Gorana Tribusona, 'Hotel Zagorje' Ivane Simić Bodrožić, 'Adio kauboju' Olje Savičević Ivančević i 'Nije bilo dovoljno' Kruna Čudine.

Prijedlozi Jasmine Vrbavac, selektorice za Srbiju su Svetislav Basara i njegov roman 'Početak bune protiv dahija', Mića Vujičić i 'Oštar start', Mirko Demić s djelom 'Trezvenjaci na pijanoj lađi', Saša Ilić i 'Pad Kolumbija' te Srđan Srdić i djelo 'Mrtvo polje'.

Pavle Goranović selektora za Crnu Goru predložio je roman 'Zemlja' Vuksana Vuksanovića i 'Priče o Silviji' Slobodana Šabeljića.

Nagrada Meša Selimović dodjeljuje se za najbolji roman objavljen u protekloj godini na području BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, tradicionalno u sklopu književnih susreta Cum grano salis. Ove godine se ujedno obilježava i 100 godina od rođenja Meše Selimovića.