ZBIRKA 'ISPOD STOLA'

Predstavljene najljepše antikorupcijske priče

21.04.2011 u 11:40

Bionic
Reading

U Novinarskom domu je u srijedu održana promocija knjige 'Ispod stola', koja sadrži 'najljepše antikorupcijske priče', a sve u sklopu akcije Transpareny Internationala Knjigom protiv korupcije

Znate li koje je u njemačkom govornom području novo značenje slavne kratice 'K&K'? Više nije riječ o habsburškim kraljevima i kraljicama, nego dotična slova stoje za 'Kroatien und Korruption', odnosno Hrvatska i korupcija. To je na jučerašnjem predstavljanju knjige priča koje tematiziraju korupciju otkrio ZorislavAntun Petrović iz Transparency Internationala Hrvatska (TIH), objašnjavajući da je ova organizacija u borbu protiv korupcije željela uključiti i domaće pisce.

Naravno, kada je riječ o korupciji u Hrvatskoj, itekako se ima protiv čega boriti. Zemlja je proteklih dvadeset godina doživjela raznoliku i razgranatu korupciju, od malih općinskih službenika koji traže stotine kuna za udaranje pečata, do bivšeg premijera koji je iz crnih fondova HDZ-a pokupio milijune. I kuna i eura. Hrvatska se trenutno nalazi u sred velike antikorupcijske čistke, čiji su rezultati i dalje upitni, te je korupcija i vrlo snažna i aktualna književna tema. Naravno, i politička, što pokazuje prisutnost predsjednika Ive Josipovića i državnog odvjetnika Mladena Bajića na jučerašnjoj promociji.

Što se tiče same knjige 'Ispod stola', u njoj se može pročitati 15 priča na temu korupcije, koje su napisali poznati domaći suvremeni autori, ali i pet literarnih poletaraca, koji su se javili na natječaj TIH-a. Od poznatih književnih imena koje su dale svoj doprinos zbirci, na predstavljanju su bili Ivan Vidić Edo Popović Ivica Đikić Zoran Ferić, a među 'najljepšim antikorupcijskim pričama' su se našle i one Julijane Matanović Ivane Simić Bodrožić Tene Štivičić i drugih. Urednik knjige je pak Marko Pogačar, a cijeli projekt je TIH realizirao u suradnji s izdavačkom kućom VBZ.

Predsjedniku Ivi Josipoviću na promociji je darovan roman 'Sloboda' J. Franzena

U 'Ispod stola' autori se bave različitim oblicima korupcije, kao što i različito pristupaju obradi teme. Zoran Ferić napisao je priču utemeljenu na osobnom iskustvu, kada je kao 15-godišnjak morao zbog smrtnog slučaja u obitelji podmititi liječnika, što je za pisca i danas u sjećanju ostalo kao 'traumatičan događaj'. Ivan Vidić se pak odlučio na šaljiv pristup, dok je Edo Popović napisao 'najmračniju i vrlo jetku priču', kako je istaknuo Zorislav Antun Petrović. Popović se obratio okupljenima na predstavljanju, naglašavajući da je u pitanju bilo kakve društvene nepravde 'najgora ravnodušnost'. Popović je rekao da je sklon uličnim protestima, na kojima 'treba raditi pritisak prema svim institucijama i ne treba odustajati', pozvavši na kraju 'sve da se pridruže akcijama Prava na grad'.

Trenutačni urednik Novosti i pisac hvaljenog romana 'Cirkus Columbia' Ivica Đikić je pak ponudio čitateljima priču iz perspektive čovjeka koji je ušao u lanac korupcije. 'Želio sam prikazati unutarnje dileme čovjeka koji više ne može izaći iz korupcije', rekao je Đikić, koji nije siguran u književnu vrijednost vlastitog teksta, ali je želio 'gestom podržati projekt'. Kakve su doista priče u zbirci 'Ispod stola' čitatelji diljem Hrvatske će moći saznati od 22. travnja, kada se knjiga pojavljuje po povoljnoj cijeni na kioscima.